Lär dig avslöja nätfiske och spam – undvik att luras av bedragare på nätet 

IT-säkerhet

Visste du att nästan hälften av alla mail som skickades 2021 var spam? Alltså oönskade meddelanden och nätfiske av olika slag. Helt galet. Det är verkligen kaos på internet och botar av olika slag letar alltid efter sätt att nå fram med sitt bedrägliga budskap.

När vi på ett av våra anmälningsformulär på vår webb glömde att aktivera recaptchan (du vet, funktionen där du dyrt och heligt lovar att du inte är en robot) fick vi 3 000 anmälningar på under en timme till vårt event. Det var dock inte läge att fira och att panikboka Husqvarna Garden. Anmälningarna var bara datorgenererat spam av ”klicka på denna länk”-karaktär.

Så många mail får troligtvis inte du i din inkorg. Det finns ju oftast ett filter som håller borta de flesta spam-mailen. Tyvärr är filtret inte heltäckande och en del slinker igenom. En extra farlig variant av spam är nätfiske eller så kallad phishing – där bedragaren vill lura dig på lösenord och kortuppgifter. Vissa phishing-mail ser numera mycket trovärdiga ut och det kan vara svårt även för ett tränat öga att avgöra om det är fejk eller på riktigt.

Så blir du mer säkerhetsmedveten på nätet

Men – vad kan du göra då? Jo, lära dig mer och sedan vara skeptisk. På Science Park började vi nyligen att använda en IT-säkerhetsutbildningstjänst just för att lära oss upptäcka de fejkade mailen i tid. Med tjänsten genomgår vi medarbetare korta utbildningar – alltså riktigt korta, de flesta på mindre än 10 minuter – inom olika ämnen. Till exempel hur du ser om en länk är falsk eller lär dig om vilka filer som inte ska öppnas. Dessutom skickar tjänsten simulerade phishing-mail till oss. Om en medarbetare skulle klicka på ett sådant får personen direkt en skräddarsydd utbildning i det ämnet.

En närbild på en hand med en telefon i handen. Naglarna har rosa nagellack. Personen som handen tillhör sitter framför en laptop där det ligger ett usb-minne bredvid musplattan.

När leverantören presenterade tjänsten för mig var min första tanke: Men vänta nu, de kommer ju ganska snabbt att förstå att dessa mejl kommer från utbildningstjänsten. De kommer att fatta att det är fejk. De kommer att tipsa varandra och de kommer att bli väldigt skeptiska. Sedan slog det mig – det är ju precis vad som är syftet med detta. Det spelar ju ingen roll om det är ett fejkat mail från utbildningstjänsten som de är skeptiska mot eller om det är det riktiga phishing-mejlet som kom strax efteråt. Det viktiga är ju att de inte klickar!

Hur har det gått då? Riktigt bra. Det snackas nätfiske, phishing och andra säkerhetshot, ibland delas det skärmdumpar på skumma mejl och vi tar hjälp av varandra. Alla har blivit mer säkerhetsmedvetna och har höjt kunskapsnivån.

Nu menar jag inte att du absolut måste teckna dig för en IT-säkerhetsutbildningstjänst – du kommer att komma långt genom att sätta dig in i ämnet på egen hand. Bland annat har Microsoft sammanställt ett gäng grundläggande tipsDet viktigaste är att vi blir medvetna och att vi vet vad vi ska hålla utkik efter! 

Om du vill ha fler tips på hur du kan skydda dig på nätet, spana in det här blogginlägget om hur du med små medel kan försvåra för hackaren.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!