Långsamhetens lov – att tänka efter före

Tips, Utveckla företag

Jag gillar att läsa böcker. Speciellt böcker av det lite mer filosofiska slaget. Med det sagt kan jag inte direkt påstå att jag hade blivit någon vidare bra bibliotekarie – nej, jag hade nog snarare blivit en ganska urusel sådan. Att hitta mina böcker hemma och minnas var jag såg dem sist kräver stort tålamod.

För någon vecka sedan letade jag inspiration till just det här blogginlägget. Jag hade en specifik boktitel i tankarna som jag visste kunde hjälpa mig framåt med det tema jag hade tänkt för min text: reflektion, eftertanke och strategi. Jag letade efter ”Långsamhetens lov” av Olle Wikström, som är professor i religionspsykologi vid Uppsala Universitet. Givetvis minns jag inte var jag såg boken sist.

Mer tid för reflektion

I vanliga fall hade jag blivit irriterad och lovat mig själv att från och med nu blir det annorlunda. Nu ska det en gång för alla sorteras och bli ordning bland böckerna. Men, den här gången uteblev både irritation och tomma löften. Nu i efterhand inser jag att det beror på de senaste veckornas annorlunda tillvaro, där det vanliga tempot bytts mot något annat. Framtiden består av allt från frågetecken kring jobb och mitt företag till oro för min familj och andra som kan vara i fara. Tiden är på något sätt ur led. Det finns mer av tiden. Kanske mer tid för att reflektera?

När effekterna av Corona väl klingar av så finns det saker som vårt samhälle behöver begrunda och kanske även förbättra. Låt oss då komma ihåg ordet medmänniska som i och med pandemin fått ett helt nytt perspektiv, med alla som utan att tveka ställer upp för varandra. För att inte tala om all fantastisk personal inom vården som visar mod och går till jobbet trots sina rädslor. De vet att de behövs så förtvivlat väl. Och alla som just nu kämpar med ekonomiska krämpor och oro kring våra verksamheter. Låt oss inte glömma dem, när allt det här är över.

Stopptid

Ska vi gå tillbaka till precis som det var förut, eller vill och kan vi göra något lite annorlunda? Ingen situation är den andra lik, men många av oss har helt plötsligt fått mer tid, eller kanske helt enkelt blivit tvungna att fundera över vårt företagande.

Vad vill vi på lång sikt? Vilka mål har vi och hur tänker vi att vi ska nå dem? Vad händer i omvärlden och vad innebär det för oss?

När pandemin ligger i det förflutna – kan vi inte då och då fortsätta att lägga in de där pauserna? Stanna upp och även då ställa oss de frågor som gör oss lite klokare och mer förbereda inför nästa eventuella kris. Nu tar vi tag i att sortera och organisera den där bokhyllan, en gång för alla. Vi kan kalla det för ”stopptid”.

kraftfalt_drivhinder-webb

Vad är din drivkraft och vilka är dina hinder?

Ett stöd när vi tar stopptid är att göra ett så kallat kraftfält. Rita ett lodrätt sträck på ett papper, en white board eller med hjälp av ett digitalt verktyg. Till vänster skriver du rubriken ”Driv”, det vill säga det som går bra i verksamheten just nu. Den högra sidan kallar vi för ”Hinder” – alltså det som skaver och hindrar oss.

Börja fylla på under respektive rubriker utan att tänka efter för mycket. Tänk högt som lågt: lokaler, arbetsbelastning, kundkontakter med mera. Välj sedan ut några driv-punkter som ni vill göra ännu bättre och några hinder som ni vill bli av med. Fokusera på dessa en bestämd tid, kanske 2-4 veckor, innan det är dags för nästa stopptid.

Ställ frågorna kring varje driv och hinder ni hade prioriterat;

  • Vad ville vi skulle hända?
  • Vad hände?
  • Varför hände det som det gjorde?
  • Vad kan vi lära oss?

Gör sedan ett nytt kraftfält, prioritera åter igen driv och hinder och planera in dessa i verksamheten för kommande period.

I sökandet hittar vi nya riktningar framåt

Till slut hittade jag boken, ”Långsamhetens lov”. Det är en bra och tänkvärd bok att läsa, men under tiden jag letade efter den hittade jag andra böcker som jag glömt och nu fick möjlighet att upptäcka på nytt.

Ofta är det nog så. När vi rör oss och söker efter något, kan vi också se och lyssna in det som passerar och det vi upptäcker på vägen. Sökandet kan lära oss något nytt och vara en nyckel till nya riktningar framåt. Under bokletandet hittade jag bland annat ett citat av Tage Danielsson som jag verkligen tycker ramar in min poäng:

”Säll är den som har som rättesnöre, att tänka efter, före”.

”Chance favors the prepared mind”, som Louis Pasteur´s sa är inte heller så tokigt.

Ganska klokt, tycker jag. Kriser vill vi såklart lämna bakom oss, men varför inte ta med oss uppmaningen om att aktivt tänka efter, före

Boka ett möte med oss

På Science Park hjälper vi dig gärna att rusta dig inför framtiden. I krisens tid försöker vi på olika sätt bidra till att hitta alternativa vägar framåt, tillsammans med andra. Ta gärna kontakt med oss om du vill få lite inspiration, reflektera kring dina visioner, mål, strategier samt vad som händer i omvärlden. Här kan du boka ett möte med mig, eller någon av mina kollegor.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!