
Kvinnlig tech-entreprenör och dömd att misslyckas – eller?
Går du och bär på en dröm om att starta eget? En längtan efter att göra något annorlunda? Något som går emot normen, något som förbättrar, förenklar eller skapar glädje för andra. Funderar du på om det finns ett tillfälle som är mer rätt? En kurs du först vill gå, en barnaskara som ska bli mer självgående, en partner som ska göra karriär eller ett bolån som ska betalas av? Eller – det mest basala: en affärsplan som ska skrivas?
Då vill jag vänligt men bestämt säga att alla tillfällen är fel – eller rätt – beroende på vad du lägger in i paketet som kommer med ”att starta eget”. Jag vågar påstå att inga barn har lagt krokben för en bra affärsidé, ingen kurs har varit revolutionerande för idén och delar ni lika i ett hushåll kan ni lika gärna dela på möjligheten att göra karriär och då kan affären gå i lås. Och – glöm affärsplanen! Den tenderar ändå att skrotas efter första mötet med den riktiga kunden. Men den kanske kan lära dig något på vägen; en terminologi eller något annat du kommer stöta på under resans gång.
Alla som någon gång har startat ett bolag har också gjort det med ett paket av förutsättningar och förväntningar. Jag ska berätta lite om mitt paket. Det är inte något direkt undantag bland entreprenörer i Sverige, men det är inte heller norm – än så länge. För det håller på att förändras, faktiskt med så mycket som ett par procent varje år: antalet kvinnliga entreprenörer mitt i småbarnsåren.

Låt inte förväntningarna hålla dig tillbaka
Vi kan börja med det klassiska paketet: det som i första hand och utåt sett skvallrar om hur bra oddsen är. Första pucken blir så klart de tre barnen i åldrarna 3 – 11 år. Nästa puck är min partner som har ett samhällsviktigt jobb, med en stor personalstyrka och ett ansvar som chef för bygget. Tredje pucken är att jag under en period, när de första barnen var små jobbade så mycket i huvudet att jag en helgmorgon vaknade och hade tappat livsglädjen. Jag hade tappat den till den grad att det enda jag förmådde mig göra var att klippa våra två äppelträd, under den tiden jag återhämtade mig. Om jag någonsin återhämtat mig. Lägg också till att mitt bolag är ett Techbolag där alla förväntningar på en VD i den branschen väntar runt hörnet. Slå sedan in paketet med att du är enda kvinnan i bolaget och att teamet till vardags sitter 3 timmar från ditt kontor.
Här skulle en ju kunna tro att epitetet ”kvinnlig tech-entreprenör” och ett bolag med en global vision är dömt att misslyckas. Om du inte redan snavat över ouppnåeliga förväntningar och din idé om av vad du borde vara – innan papperna ens lämnats in till bolagsverket.
Men är inte ändå allt det där sekundärt?
Låt oss prata om det som verkligen är viktigt. Det som faktiskt gör skillnad, varje dag, oavsett vilken situation du befinner dig i när du startar bolaget.
Jag listar här mina topp 5 som alla dagar i veckan slår föreställningarna på fingrarna.

5 frågor som gör skillnad när du startar företag
- Den första och primära frågan är: Finns det en drivkraft och en övertygelse om att din affärsidé kommer göra skillnad, om än så i det lilla? Idén kan vara svår att upptäcka till en början. Är det på riktigt, så dyker tanken upp fler än en gång. Lita och lyssna på den.
- Den andra frågan: Är det lugnt på hemmafronten? Har båda en övertygelse om att detta är ett teamarbete? För även om din partner inte är operativ i företaget så är personen operativ i ditt liv.
- En tredje och viktig fråga som jag inte hade med mig tidigare: Har du kunskap om hur din hjärna fungerar och vad den behöver för att må bra? Oavsett om du är entreprenör eller anställd kan det vara förödande om du inte lyssnar inåt.
- Den fjärde frågan – som egentligen är ett påstående: Barn. För barn finns det inget bättre än glada och trygga föräldrar. Glädjen du som entreprenör upplever när du kan vara med och utveckla något – låt den smitta av sig på barnen! Bjud in och berätta vad du gör och varför. Min pappa tog alltid med mig på sina kundresor – det fick mig att känna mig viktig och jag växte med hans utveckling.
- Sist men inte minst: Oavsett du från dag ett eller längre fram blir ett team – bygg det med kommunikation. Våga tänka högt med varandra, lyssna och ställ frågor för att utvecklas tillsammans. Utmana föreställningar och glöm inte att alla sitter med en egen dröm och ett eget perspektiv. Att vara en del av ett tryggt team är en grundförutsättning.

Testa hela spektrat av dig själv – och våga berätta om dina planer
Så – hur långt kan en dröm ta dig? Om du har tillräckligt stor övertygelse, kan den ta dig oändligt långt. Att starta bolag handlar inte så mycket om att vara modig eller djärv som många tror. Jag tror det handlar mer om att våga testa hela spektrat av sig själv – och kanske lite oftare än vanligt.
Sen, en sista bra grej: Berätta om dina planer och involvera din omgivning! Då får du en större hejarklack som ställer frågor och är intresserade av hur din dröm utvecklas.
Vem är en entreprenör? Vem som helst, vilken dag som helst.
– Charlotte, VD för Awaio, 3-barnsmamma, entreprenör och ständigt nyfiken

Community
Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!