Så planerar du in tid för kreativitet

Starta företag

En snabb googling av ”kreativ på jobbet” ger 5,9 miljoner träffar. De flesta med tips om hur en blir just det. Men går det verkligen att planera för kreativitet?

Under mina år som lärare på gymnasiet i Vetlanda har jag aldrig mött någon som sagt att de känner sig kreativa under lektionstid. Många kände sig däremot kreativa:

  • i duschen
  • när de tränade
  • när de tog en promenad med hunden
  • på toaletten
  • i sängen på kvällen
  • när de vaknade mitt i natten med en idé.

Kreativitet hjälper oss att lösa och undvika problem – i jobbet, i skolan, inom idrotten och i relationer. Däremot är våra kalendrar ofta fullbokade med alltifrån jobbmöten till egna åtaganden och familjeaktiviteter, vilket tyvärr lämnar lite utrymme kvar för den kreativa processen. Vill du bli mer kreativ är det därför viktigt att avsätta tid för kreativitet i din kalender – oavsett vad det innebär för just dig.

Var är du kreativ?

Är du som mest kreativ under löprundan, se då till att den blir av med jämna mellanrum. Varför inte på lunchrasten? Är det i sängen på kvällen du får som flest idéer, se då till att komma i säng i god tid – innan du blivit för trött.

Om du inte vet var och när du är som mest kreativ kan det vara en bra idé att ta reda på det. Fundera på vad du gjorde, eller var du befann dig senast du fick en bra idé. Testa att göra det igen – fungerade det även denna gång? Om svaret är ja, se till att boka in fler liknande tillfällen i kalendern. Om svaret är nej, testa något annat. Kanske en löprunda, ett projekt eller utmaning av något slag.

Ps. När du väl kommit på var du är som mest kreativ kommer du sannolikt få flera goda idéer. Och när de dyker upp kanske du vill testa dem och diskutera dem med någon. Vi är mer än gärna ditt bollplank – boka ett kostnadsfritt och konfidentiellt möte med någon av våra affärsutvecklare!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!