Knep för att boosta kreativiteten

Kreativitet, Tips

Kreativitet är en kraft som har en tendens att bete sig… lite som den själv vill. Ibland kommer den till oss som en blixt från klar himmel. Andra dagar behöver den lockas – ja, nästan luras fram – med hjälp av de slugaste av knep. Och du kan vara helt säker på att när du behöver den som mest, då är den som allra svårast att hitta. Eller?

Så, vilka knep kan du egentligen ta till de stunder då kreativiteten krävs, men inte finns? Här kommer några tankar och tips från några av gänget på Science Park.

Jonna Carpvik i Science Parks reception”Bara kör”

Jonna Carpvik, event- och communitykoordinator

Vad är kreativitet för dig och när är du kreativ?

Jag skulle nog säga att kreativiteten finns där hela tiden. De områden som jag är mest kreativ inom skulle jag nog säga är inredning och trädgård. Att skapa en miljö som känns harmonisk, men som också blir en kreativ plats för andra. Jag mår som bäst när jag får fixa/skapa med mina händer. Som småbarnsförälder är det inte alltid enkelt att få tiden att räcka till med sitt skapande.
Min kreativitet finns också till för att försöka skapa något för andra. Duka middagsbordet vackert till sina gäster eller servera kaffe på en fin bricka, till exempel.

Hur kickar du igång kreativiteten när den inte finns där?

Oftast börjar min kreativitet i det lilla, och sen byggs det på. Det är svårt att säga när och hur det börjar, det mest bara händer. Om jag till exempel börjar med att flytta på en kruka hemma – så kan jag nästa sekund ha möblerat om hela rummet!

Så, mina bästa knep för att boosta kreativiteten är:

 1. Bara gör det! Man måste börja någonstans. Sen kommer skapandet sakta men säkert igång.
 2. Var inte rädd för att misslyckas. Vågar jag inte försöka, får jag inte heller känna känslan av att lyckas – vilket är en känsla som utvecklar mig.

science-park-kreativatips-yankuba-daffeh”Kreativiteten finns alltid där – aktiv eller vilande”

Yankuba Daffeh, affärsutvecklare

Hej Yankuba! Vad är kreativitet för dig och när känner du dig som mest kreativ?

När känner jag mig inte kreativ!? För mig är utmaningen att sluta tänka eller hitta på saker. Jag brukar istället använda mig för ordet ”kre-aktiv”. Det innebär att du gör något med din kreativitet. Något ska hända med den. I vardagen är jag kreativ för det mesta – den som kan fixa allt. Det kan handla om att lösa små problem, eller överraska min son Jabari med en hemmagjord leksak (som lär gå sönder efter en användning).

Det kan vara en bild som jag ser och bygger något runt det med hjälp av Photoshop. Jag skriver väldigt mycket Spoken Word. Så, jag har alltid med mig ett skrivblock i väskan och använder appar för att snabbt skriva ned saker jag kommer på. I bilen, på tåget eller mitt i natten när jag vaknar upp ur en dröm.

Jag är mest kreativ när jag är tyst. Miljön är inte så viktig – jag blir inspirerad av allt och alla. Men egentligen är min kreativitet alltid aktiv. Jag har som ett USB i min hjärna, där jag kan låta saker ligga vilandes tills jag behöver det.

När kreativiteten ligger vilande, vad gör du för att väcka liv i den?

Jag funderar på: vart hör kreativiteten hemma? Varför, för vem och hur? När jag väl hittat det, då är det bara att köra på. Många säger att du ska omge dig med likasinnade människor, men jag tror att det är viktigt att lära känna sig själv och kunna vara kreativ i sitt ”egna rum”.

Så första steget är att förstå sig själv och processen samt tiden man behöver. Jag behöver hög musik och jag behöver tystnad. Jag måste se det jag gör, jag behöver tid att tänka, forska och hitta mer information. Jag behöver planera och ställa massa frågor till människor inom området. Jag tar in deras reaktioner och tankar.

Men framförallt måste jag tro på att det jag gör skapar någon nytta för någon annan.

affärsutvecklare emma ingelow”Bryt mönster och skifta perspektiv”

Emma Ingelow, affärsutvecklare

När känner du dig som mest kreativ?

Men vad är då kreativitet? Det är jag inte helt säker på, men med en kort tolkning från mig skulle det kunna se ut ungefär så här:

”Förmågan att komma med nya idéer eller att skapa nya saker, frigörelse från etablerade perspektiv”.

Jag tror inte heller att kreativitet är något man antingen föds med eller inte, det är en egenskap som går alldeles utmärkt att lära sig. Jag är en morgonmänniska och kanske skulle en kunna tro att det är just då som jag har lättast att hitta min kreativitet. Men jag som morgonmänniska är kreativare på kvällen. Kanske är det tvärtom när det gäller kvällsmänniskor? Kanske beror det på att jag är mindre fokuserad på kvällen vilket gör att jag har lättare att hitta samband mellan orelaterade idéer, vilket kan beskrivas som att tänka utanför boxen. Utnyttja den tid på dygnet då du känner dig mest kreativ!

För att bli riktigt kreativ vill jag vara tillsammans med inspirerande människor i ett tillåtande klimat. Gärna i en kreativ miljö – ute eller inne – och i ett team, för att kunna ta fram många idéer. Det ger energi att gemensamt som kreativ grupp lägga ihop olika idéer som kan lösa ett problem. Ja gillar även att sätta upp några spelregler i den kreativa processen som. Till exempel: försök inte lösa alla problem på en gång – ta ett i taget. Det handlar inte om att komma på ”rätt” idé utan mer om att generera ett stort utbud av möjligheter.

Vad gör du för att boosta kreativiteten när den går på sparlåga?

Här kommer mina tips på enkla saker du kan göra för att öka din kreativitet. Du kanske inte blir någon nobelpristagare om du följer mina tips, men du kommer garanterat att tillföra ditt liv lite mer lust, glädje och… just det, kreativitet!

 1. Skifta perspektiv och fokus – är ett sätt för mig att komma på unika idéer. Tänk att du vore en annan person, hur skulle du då bemöta problemet? Ta hjälp av personer i din omgivning – hur ser en person från en annan generation, bransch eller kultur på saken? Kan deras tankar ge inspiration?
 2. Bryt det inarbetade tankemönstret – ifrågasätt. Fokusera inte på problemen utan se möjligheterna och hitta sätt att komma runt dina hinder. Ett annat sätt är att formulera om problemet som vi står inför och ställa nya frågor.
 3. Ta dig tid – Stressade leder sällan till att vi kommer på storslagna idéer. Se därför till att koppla av och stäng ute störande moment. Bli inte stressad om du inte kommer på en bra idé direkt, utan var medveten och trygg i att det ofta tar tid.
 4. Mindmaps – Att kombinera olika idéer, lösningar och problem är ett bra sätt för att kicka igång skaparförmågan. Hitta nya kopplingar genom att använda tankekartor. Står det helt still i huvudet kan du ta hjälp av inspirerande människor i din omgivning, välj ett slumpmässigt ord och försök att koppla ihop ordet med din lösning.
 5. Försök inte lösa alla problem på en gång, ta ett i taget. Det handlar inte om att komma upp med ”rätt” idé utan mer om att generera ett stort utbud av möjligheter.

Lotta Olofson i studio”Låt en idé föda en annan”

Lotta Olofson, projektledare

Hej Lotta! När känner du dig som mest kreativ?

Jag är en kvällsmänniska. Eller snarare en nattuggla, så min bästa tid för skapande, är ofta när det egentligen är hög tid att krypa till kojs men jag vill fortsätta att sitta uppe. Jag kan ha varit hur trött som helst tidigare under dagen, men framåt småtimmarna piggnar jag till och vill sitta uppe länge…

Jag sitter gärna och skapar på min favoritplats hemma, i min Lamino, mitt i vardagsrummet. Här sker mycket av mitt skapande som innebär både att skriva och att skapa med garn. Mitt skrivande handlar mest om tankar, funderingar och idéer som behöver komma på pränt. Det kreativa skrivandet gör sig, för mig, bäst i en vanlig skrivbok och inte vid datorn.

Jag älskar att skapa i garner. Testa nya garnkvaliteter, testa olika mönster och skapa nya saker. Det blir filtar, kläder, inredning, kassar med mera.

Idéer till kreativiteten och skapandet kommer nog oftast på promenader i skogen, eller var som helst där tanken får sväva fritt. Ofta kommer idéerna också av att se och läsa om vad andra gör. Jag inspireras mycket av att se på och följa andra som skapar.

Se, testa, lära, testa igen, göra om, låta det växa fram. Låta någon annans kreativa idé snurra några varv i min skalle och blir något som jag jobbar vidare med.

Vilka är dina bästa tips för att sätta kreativiteten i rullning?

 1. Inspireras av vad andra gör, följa konton, grupper på sociala medier (mest instagram), följa hashtaggar för det jag just nu är intresserad av, bli del av communities på sociala medier för att bli inspirerad och dela med sig av vad jag gör, kolla instruktionsvideor på Youtube. Det finns en film för ALLT.
 2. Ett bra sätt att boosta kreativiteten är också att befinna sig i inspirerande miljöer där andra människor med samma intressen finns – både fysiska och digitala miljöer. Jag hänger till exempel mer än gärna en stund i min lokala garnaffär. Att känna och klämma på nya garner, frossa i färgkombinationer, prata idéer och tekniker med andra med samma intresse ger alltid idéer till nya projekt.
 3. Delta i en kurs, workshop eller aktivitet. För skrivandet har det varit superbra för mig att delta i olika skrivkvällar och skrivcafé. Under Corona har jag varit med flera gånger på digitala skrivcafé där vi, ett stort antal skrivare, har utmanats att skriva på nya sätt och med nya tankar. Det har hjälpt mig att komma igång att skriva mer.
 4. Ofta handlar det bara om att börja! Inte vänta på den stora idén eller den största kreativiteten. Om jag har för stora ambitioner att skapa något stort, blir det ofta ingenting. För mig handlar det om att börja och låta en idé föda en annan.

Och att våga testa. Vad kan gå fel liksom 😉

”Finns inte kreativiteten, så är det jag som inte lyssnar”

Adam Svensson i studioAdam Svensson, affärsutvecklare

När känner du dig som mest kreativ?

Jag är som mest kreativ efter att jag gjort min morgonyoga & meditation. När jag tillåter mig att ”bara vara” och öppnar upp mig för inre och yttre lyssnade  så är det som att jag kopplas upp på ett ”kreativitetens internet”. Mycket av det olösta blir löst, nya vägar uppenbarar sig, nytt självförtroende infinner sig. Det bara händer av sig själv.

Vad gör du för att få ingång kreativiteten?

När jag vill boosta kreativitet så söker jag stillhet och reflektion. Min erfarenhet är att kreativitet är en naturlag och den finns alltid nära för att stödja och stötta oss människor. Finns den inte där, så är det jag som inte lyssnar…

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

Behöver du kreativa knep för att sätta snurr på din idé? Träffa oss!