Kickstarta din företagsresa med det som känns läskigt

Vad är en Kickstart? Det kanske inte är helt självklart. Tänk dig att redan i ett tidigt stadium av din affärsresa få möjligheten att knyta värdefulla kontakter och bolla idéer med erfarna affärsutvecklare. Att i uppstarten få öva på just de där bitarna som känns ganska läskiga.

Som egenföretagare ställs du hela tiden inför utmaningar och en smart affärsidé är tyvärr inte det enda som behövs för att lyckas. Nej, för att nå ut till massorna måste du till exempel också kunna sälja in din produkt eller tjänst på ett sätt som gör att andra också tycker att den är riktigt bra. Någon gång under din företagsresa kommer du med största sannolikhet alltså hamna i en situation där du ska pitcha. Att ”pitcha” innebär helt enkelt att du säljer in din idé. Det här är en viktig del i företagsresan som många upplever som skrämmande. Tankar som ofta dyker upp är:

Vad ska jag säga? Hur ska jag säga det? Tänk om jag gör fel? Eller tänk om någon snor min idé?

Du kanske trivs som fisken i vattnet i talarstolen, men ekonomi däremot – bokföring och ekonomiska rapporter – det ger dig kalla kårar. Vi är alla olika och har alla våra utmaningar.

Såhär kan en Kickstart se ut

I våras fick jag i min roll som affärsutvecklare i Gnosjöregionen (Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd, Värnamo och Sävsjö) uppleva en Kickstart som samlade omkring 30 deltagare från hela Jönköpings län, varav tio från våra fem kommuner. I kursen deltog en härlig blandning av förmågor från flera olika branscher.

Under sex träffar fördelat på åtta veckor fick deltagarna diskutera och lära sig mer om affärsidéer, ekonomi, sälj, varumärkesarbete och andra områden som är viktiga att ha kunskap om i uppstarten. I linje med Science Parks hållbarhets- och digitaliseringsfokus streamades föreläsningarna och träffarna mellan Jönköping, Tranås och Gnosjöregionen. Det var första gången vi genomförde en Kickstart där deltagarna befann sig på olika platser i länet och resultatet var lyckat!

Workshopdeltagare sätter postits på en vägg

Ett perfekt tillfälle att sätta tänderna i de jobbiga bitarna

Kickstart är alltså en intensivkurs för dig som drömmer om att driva eget eller som precis har startat eget och vill ha hjälp att verkligen sätta bollen i rullning. En chans att snabbt komma igång, skaffa ett värdefullt nätverk och ta del av spännande föreläsningar och övningar samtidigt som du coachas av våra affärsutvecklare. Kursen ger dig även den ovärderliga möjligheten att öva på de där bitarna som känns lite läskiga och svåra, samtidigt som du omges av andra i precis samma situation. Ett perfekt tillfälle att både få och dela med sig av värdefull feedback som gör att tröskeln till exempelvis en pitch plötsligt känns mycket lägre.

Oavsett om du har en idé du vill utveckla, eller om du är i ett tidigt stadium av din företagsresa kommer du att få inspiration, kunskap och tips formade efter just dina behov. Och vem vet – kanske övervinner du några rädslor på vägen!

Här hittar du kommande Kickstart-program

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!