Jurist eller turist?

”Mamma, jag glömmer alltid; är du jurist eller turist?” Frågan kom från en av sönerna när han var liten.

Och ja, ibland är det svårt att veta vem man är och vart man är på väg. 2015 var omställningarnas år för mig. Jag lämnade den trygga advokatvärlden och var sugen på nya utmaningar. Vad det verkligen som jurist jag skulle fortsätta min professionella karriär? Frågan dök upp om att anta utmaningen som projektledare för Innovation Runway. I sanningens namn är jag inte mycket för offentligt finansierade projekt, men det här gick jag igång på. Att få hjälpa befintliga företag att göra något av sina byrålådeidéer eller kreera fram en lösning på problem företagen brottas med. Sagt och gjort, jag antog utmaningen, lämnade den trygga juridiken och kastade mig ut i ovissheten. Förvisso hade jag jobbat mycket med företagare tidigare, men inte i den här rollen.

Hösten har varit en enda brant inlärningskurva för oss alla som jobbar i projektet. Stundom lite backig, men i de flesta fall har det gått med en rasande fart och varit superkul. Vi har träffat ett flertal bolag där vi redan nu kan se att Innovation Runway har gjort skillnad. Inte minst i samband med det innovationsrace som gick av stapeln i slutet av november i Värnamo. Det är ett skönt driv i projektet och alla brinner för en och samma sak; att hjälpa företag i Region Jönköpings län till tillväxt.

Parallellt med Innovation Runway har jag startat ett bolag tillsammans med en tidigare kollega som går ut på att testa en ny affärsmodell i en konservativ bransch. Att våga testa nytt och gå sina egna vägar; det tror jag är en framgångsfaktor oavsett om man startar ett nytt bolag eller utvecklar sin befintliga verksamhet.

Ja, men vad är svaret på frågan då? Är jag jurist eller turist? Idag kan jag stolt säga att jag är jurist men med det stora nöjet att turista i de flesta branscher. Jag får uppleva och se mycket och testa saker jag aldrig tidigare har gjort. Tryggt förankrad i att jag trots allt är och förblir jurist.

Är du själv sugen på att testa något nytt, kanske har du en bra idé som kan bli nästa Spotify eller har du den där byrålådeidén i ditt befintliga bolag? Kontakta oss på Science Park!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!