Jakten på en bra idé – och fem tips på var du kan hitta den

Starta företag

Vi träffar dagligen människor med idéer. En del med ambitionen att bli entreprenörer, en del som redan ser sig som det och en del som helst undviker epitetet ”entreprenör”. Det spelar egentligen ingen roll. Vi letar efter idéer och vi letar efter människor som vill något. Punkt.

Det är snart dags för den fjärde upplagan av vårt acceleratorprogram. Ett antal affärsidéer ska gnuggas under ett åtta veckor av coaching och workshops. Kanske är du en av dem som ska ta tillfället i akt?

Frågan som brukar dyka upp hos den som letar efter möjligheter, är var den där idéen med stort ”I” kan tänkas finnas. Det går att fundera ihjäl sig på vilken bransch, med vilken teknik eller på vilken marknad det finns en möjlig öppning.

Var ska man lägga tid på att leta och vad kommer att vara gångbart framöver?

Något snabbt svar finns inte. Kanske är det så att det i de första trevande stegen av idéutveckling eller entreprenörskap är fokus att ”bara köra” på det du har. Du lär dig längs vägen, utvecklar nya förmågor och en sak leder till en annan.

Leta inte idéer – hitta problem!

Istället för att leta idéer – identifiera problem och behov som du brinner för, försök hitta flera alternativa lösningar och gå vidare så snabbt du kan. Till nästa idé, och nästa och nästa. Om du ska leva med din idé och ditt företag över tid behöver du gilla det du gör och problemet du vill lösa.

Såklart, med höga ambitioner kan det ändå vara intressant att redan i ett tidigt stadie blicka ut på vad som verkar intressera investerare eller accelerator/inkubator-program runt om i världen. Om det är ditåt du strävar, vill säga.

Här hittar vi kanske inte heller något entydigt svar. Det är nästan så att ”everything goes”. Det eftersom det inte helt enkelt inte bara handlar om idén – utan om team, skalbarhet, din egen drivkraft, nätverk och resurser som krävs för att blir antagen.

Ta en titt på följande fem program, med likheter och olikheter. Vissa ideér har du själv haft, andra har du sett förr. Oavsett vilket – de här personerna kör på!

Även investerare vill göra gott

Såklart, vissa idéer och företag kommer att vara mer intressanta för investerare och inkubatorer framöver. Bolagen i programmen ovan kanske inte i alla avseenden handlar om riktigt ”viktiga” frågor. Utöver det kan statligt finansierade investeringsbolag, projektutlysningar och idétävlingar ha inriktningar som gynnar vissa branscher och framtidsutmaningar – även dessa är en källa för att se var möjligheter kan dyka upp. Även investerare känner behovet av att göra gott!

Förra året släppte den omtalade startup-fonden Y Combinator (som tidigare har investerat ibland andra Airbnb, Dropbox, Stripe och Reddit) något de kallar ”Requests for Startups”, RFS. Trötta på att vänta, tog de helt enkelt fram en kortfattad beskrivning av vad de letar efter. Beskrivningen innehåller saker av stor vikt för vår framtida värld (men även andra områden). Det är uppfriskande att se att de särskilt lyfter områden som demokrati, vattenförsörjning och global hälsa!

Kombinera hjärta och ekonomi

Har du passion för en viss fråga eller problem? Fundera på om du kan kombinera faktorerna ”att göra gott” med en hållbar ekonomi i ett företag. Bekymra dig inte så mycket om vilken bransch som är lukrativ just nu. Lyssna till ditt hjärta (och magkänsla!), hitta ett problem som du och andra verkligen bryr sig om, sätt grunderna, försöka hitta ett team att jobba med – och kör!

Science Park Jönköping erbjuder ett Acceleratorprogram som är öppet för ansökan till och med den 6 oktober. Vi har också andra program och inriktningar som vi släpper löpande , så tveka inte att höra av dig till oss! Om inte annat för ett förutsättningslöst möte om just din idé.

Här kan du läsa mer om bolagen som deltog i första, andra och tredje upplagan av  Acceleratorprogrammet. Och apropå att göra något bra – senaste vinnaren i programmet blev volontärplattformen Volentos!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!