Hur hållbarhet ger lönsamhet
Jag öppnar tidningen och läser:
“I fjol (2016) var ökningen av koldioxid i atmosfären 50 procent högre än snittökningen under senaste decenniet, enligt World meteorological organization, WMO. Det är en nivå som inte setts på 800.000 år.” – Lisa Röstlund, Klimatexpert om ny rapport: ”Chocksiffror”, Dagens Nyheter, 2017-10-31.
800.000 år! Men var vi inte på rätt väg? tänker jag. Allt fler signaler har pekat mot att ökningstakten minskade. Statistiken jag läser om i tidningen säger annat. Dessutom handlar den enbart om koldioxidutsläppet. Utöver det finns ytterligare åtta områden som är kritiska för en hållbar framtid – våra så kallade ”planetary boundaries” eller planetens gränser.
Jag drar mig till minnes en historia om ett bussbolag som sökte en ny chaufför. Förväntansfulla satt kandidaterna och väntade på sin tur att bli intervjuade. Sista frågan alla fick var hur nära en kajkant en kunde köra utan att köra ned i havet. Alla svarade hur nära de trodde sig klara och en av dem fick jobbet. Övriga var förstås nyfikna på hur nära kandidaten som fick jobbet hade sagt att hen kunde köra. Men till allas förvåning sa hen lugnt att hen inte angav något avstånd. ”Vad menar du?” Hen fortsatte; ”Jag sa att jag kör tillräckligt långt ifrån för att inte riskera varken bussen och passagerarna”.
Varför har vi så svårt att tänka likadant när det gäller vår miljö? Vi behöver en säkerhetsmarginal så att vi inte riskerar ”passagerarna” på den här – vår enda – planet.

Vi som entreprenörer och innovatörer spelar en viktig roll i omställningen. Vi kan driva våra företag på ett hållbart sätt, både avseende miljö och socialt ansvar. Vi kan utveckla våra produkter och skapa en ännu mer attraktiv arbetsmiljö. Inte minst unga människor söker sig i dag till företag som har tagit ställning och har tydliga värderingar, något som även gäller för ett ökande antal kunder och investerare.
På Science Park har vi sedan något år tillbaka ökat takten kring hållbarhet – och i vårt fall väver vi in det i affärsutvecklingsstödet och jobbar med hållbar lönsamhet. Att jobba med hållbarhet kan löna sig genom:
- bättre och mer attraktiva produkter och tjänster
- enklare rekrytering av motiverade och drivna medarbetare
- stärkta band med kunderna
- ett attraktivare varumärke.
Vi har dessutom redan en rad exempel på nya, kreativa företagsidéer och innovationer vars affär direkt bidrar till den hållbara omställningen. Ett av dem är reklambyrån NY Collective och deras koncept Tellus/U – ett stöd för hållbar förändring hos företag och organisationer.
Kanske är Frankrikes president Macrons ord i samband med att USA hoppade av Parisöverenskommelsen extra riktat till alla drivna innovatörer: ”Let’s make our planet great again”.
Har du en hållbar idé du vill testa? Boka ett möte med någon av våra affärsutvecklare så hjälper vi dig att komma vidare – kostnadsfritt och konfidentiellt!
Community
Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!