Fyra tips till dig som söker jobb

Tips

Eftersom jag arbetar med rekrytering har jag genom åren läst många jobbansökningar. De flesta är både lättlästa och intresseväckande, men tyvärr är det förvånansvärt många som gör samma fyra misstag. Här får du därför min snabbguide till fyra saker du bör undvika när du söker jobb.

1. Berätta inte varför jobbet är perfekt för dig, berätta varför du är perfekt för jobbet.

Om jag fick en hundring för varje ansökan jag läst som börjar med ”Den här tjänsten är perfekt för mig för jag brinner för ekonomi/marknadsfrågor/it etc…” så hade jag varit rik nu. Som rekryterare förutsätter jag faktiskt att du är intresserad av tjänsten eftersom du söker den. Det jag vill veta är varför du är det perfekta valet för företaget.

2. Berätta varför du vill ha just det här jobbet

Även om du klippt in vårt företags namn i brevet syns det att det är ett generellt ansökningsbrev eftersom du berättar om lite av varje istället för att anpassa brevet till den aktuella tjänsten. Jag letar inte efter någon som vill ha ett jobb, jag letar efter dig som vill ha DET HÄR jobbet och som tydligt visar det.

3. Svara på det annonsen frågar efter

Om annonsen efterlyser kunskap i ett visst program och erfarenhet från en viss arbetsuppgift, berätta då i din ansökan att du har den kunskapen/erfarenheten. Eller berätta att du inte har den men att du kompenserar det på X sätt så att jag ser att du förstått vad vi behöver och har en plan för hur du ska lösa det.

4. Förstå tjänstens nivå

Det är bra med ambitioner. Men om du söker ett jobb som uttalat är ”entry-level” är det inte optimalt att inleda med dina ambitioner kring ledarskap och chefsansvar. Visst finns det utrymme att växa i de flesta roller, men jag söker dig som vill ha det jobb som är ledigt nu. Inte en person som vill vidare innan bläcket torkat på anställningsbeviset.

Bonustipset – visa ditt engagemang redan nu

Varför inte följa företaget på sociala kanaler som LinkedIn, Facebook, Instagram redan innan du skickar in ansökan? När jag som rekryterare kollar din nätprofil kan jag se att du visat intresse, och du får också ett enkelt sätt att hålla dig uppdaterad om vad som händer på företaget, något du kan använda till din fördel om du får komma på intervju.

ceciliaodman_rundDen här bloggposten är skriven av Cecilia Ödman,
tidigare HR-ansvarig på Science Park Jönköping

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!