Vad snackar de om?
Det mer än hundra år gamla ordspråket att en ska ”tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin” är lika aktuellt idag som när det skrevs. Detta trots att andelen bönder och andelen latinkunniga har minskat drastiskt.
Budskapet handlar om att du bör anpassa ditt språkbruk efter mottagarens förutsättningar att förstå vad du talar om. På många områden slarvas det med detta och då skapas snabbt jargonger, som skapar stor distans till de som står utanför. Jargonger är dock självklart inte bara av ondo, då det mellan de insatta kan vara ett effektivt kommunikationssätt, som både ökar förståelsen och hastigheten. Ett exempel på detta är medicinjargongen inom sjukvården.
Vi på Science Park stöttar entreprenörer på olika sätt, bland annat med att hitta finansiering. En situation som jag då och då kan se att entreprenörer känner sig osäkra i, är i mötet med riskkapitalister som slänger sig med olika begrepp. Jag tänkte därför dela med mig av några frågor som investerare, ibland lite slarvigt, kan ställa, och visa att frågan faktiskt inte är så komplicerad som den låter:
”Hur ser er cap table ut?”
Riskkapitalisterna frågar bara om hur ditt bolag ägs nu, och hur ägarandelarna kommer fördelas efter att de har köpt in sig.

”Vilka är era metrics?”
Här undrar de vilka mätetal du anser är viktigast i din verksamhet, alltså de som du följer upp och styr efter. Exempelvis: antalet nya kunder, antalet nedladdningar av din app, antalet sålda produkter, antalet följare osv.
”Hur ser skalbarheten ut?”
Frågan innebär egentligen vad som händer med intäkterna, kontra kostnaderna, om försäljningen ökar. Om en idé har hög skalbarhet kan man sälja många enheter av produkten/tjänsten utan att kostnaderna ökar i så stor utsträckning. Digitala tjänster har ofta en hög skalbarhet, då det normalt innebär en låg kostnad att lägga upp ett konto till.
”Hur länge har ni bootstrappat?”
Riskkapitalisten undrar hur länge du och ditt team har jobbat med egna pengar, eller utan lön, det vill säga utan att ha tagit in pengar från någon annan.
”På vilket sätt är er idé disruptiv?”
Begreppet kommer från engelskans disruption och med frågan undrar riskkapitalisten vad det är i affärsidén som är så nydanande att den helt konkurrerar ut de etablerade lösningarna.
”Vi investerar bara i framtida unicorns, är ni en sådan?”
Oj, här var det en riskkapitalist med höga ambitioner. En ”unicorn” är ett nystartat företag som värderas till över 1 miljard dollar.
Så där kan lite riskkapital-slang låta. Vill du veta mer, eller göra något stort med din idé, kontakta oss så lovar vi att göra vårt bästa för att hjälpa dig!
Community
Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!