Fem viktiga trender för start-ups 2015

Amerikanska venture capital-bolaget Andreessen Horowitz  som bland annat investerat i Buzzfeed  och Slack  har har listat 16 heta startup-trender för 2015. Här får ni de fem som jag tycker är mest intressanta och där jag förutspår att vi kommer få se flera spännande nya tjänster och produkter inom kort.

Säkerhet på Internet

Under 2014 dök det upp flera skandaler kring kändisars hackade iCloud-konton och debatten kring sårbarheten på internet tog fart. Hur man skyddar sina mailkonton och bilder mot intrång är ett högaktuellt ämne och investerare kommer att flockas runt företag som kan identifiera när och var dataintrång uppstår och sätter upp skydd mot det.

Hållbarhetstänk med Internet of Things

”Sakernas Internet” är fortfarande hett och främst lyfter man fram alla nya innovationer som kan revolutionera vardagen. IoT har dock även möjlighet att förändra användningen av våra gamla produkter.

I dagens samhälle har digitala produkter ofta en medvetet begränsad livslängd, men med IoT kan man skapa intelligenta produkter, eller tillägg till produkter, som kan analysera konsumtionsmönster för att bestämma om, när och hur våra produkter ska användas. Våra produkter kan genom detta hjälpa oss att öka livslängden på dem – och ge oss en möjlighet att vara förberedda på när det är dags för reparation eller nytt köp.

Intelligent hjälp med big data

Big data spås att bli en fortsatt trend. Under 2015 kommer vi att se fler företag fokusera på hur man med hjälp av den insamlade datan kan analysera och prognosticera mönster som gör maskinerna mer intelligenta. Denna egenskap blir troligtvis en inbyggd funktion i maskinerna snarare än ett separat verktyg som används vid behov.

Alltså skulle framöver intelligenta maskiner kunna ersätta kvalificerad personal i att göra de analyser som behövs för att planera t.ex. marknadsföring- och försäljningsstrategier

Bitcoin och betalapplikationer

Kryptovalutor har varit hett under 2014 och många VC-bolag har investerat i företag som satsar på affärsmöjligheter kopplade till Bitcoin. Trots att utvecklingen av Bitcoin har varit något svajig förväntas användningen öka betydligt under det här året och vi kommer troligen att se fler företag utveckla betalningsapplikationer kopplat till Bitcoin.

eHälsa

Precis som min kollega Adam Sandwall skrev förra veckan kommer vi under året att se en fortsatt ökning av startups som inriktar sig mot hälsa och teknik. Apple menar att deras nya verktyg HealthKit  kan vara början på en hälsorevolution. HealthKit ger utvecklare möjlighet att koppla samman appar inom hälsa och fitness, så att de ska kunna arbeta tillsammans för att bli mer kraftfulla.

Utveckling av mobila journaler, ny informationsteknologi i vården samt vård på distans utgör alla exempel på att hälsoinnovationer spås får större genomslag under 2015.

Trendspana för bättre affärer

Det är inte bara VC-bolag och investerare som bör hålla koll på det senaste, detta gäller minst lika mycket dig som är entreprenör. Trendspaning kan hjälpa dig att ta rätt strategiska beslut kring vilken riktning bolaget ska utvecklas och se till så att du inte blir omsprungen eller missar nya affärsmöjligheter.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!