Fem saker att tänka på när du vill utveckla din affärsidé

Alla människor har idéer, många vill starta företag – men färre kommer till skott. Det problemet har en förhållandevis enkel lösning. Bara gör det!

Vi har samlat fem viktiga punkter du bör tänka på när du vill utveckla din idé och starta företag. Testa dem innan du låter bli att göra något av din idé…

Jobba snabbt

Inte snabbt som i att springa snabbt, utan som i att testa saker direkt. En första insikt är att du måste få feedback på din idé och testa dig fram. Annars stannar idén i ditt hjärnarkiv som något som du ”borde” ha gjort. Oroa dig inte för att någon ska stjäla din idé – produkter som kan patenteras är undantaget – utan ge dig ut och testa idén på din tänkta målgrupp. Och, ett tips: din målgrupp är troligen inte din familj och närmsta vänner! Våga misslyckas och se till att få feedback tidigt, innan du satsat för mycket. Då kan du snabbt ändra och justera ditt upplägg.

Fokusera

”Alla” är inte en bra start i definitionen av en målgrupp eller kund. Inte heller alla mellan 18-55 år.  Du måste lära dig om specifika målgrupper och bestämma vilken din är – kanske genom att snabbt testa på några olika fokusgrupper? Att marknadsföra sig mot ”alla” är både svårt och dyrt. Ställ dig följande frågor: Vilka älskar din tjänst/produkt mest? Hur når du dem på bästa sätt? Vill du ha 10 riktigt nöjda kunder eller 100 missnöjda?

Sälj, sälj, sälj

Hur kan du på snabbaste sätt generera pengar och växa utan att behöva låna? De flesta företag behöver sälja, oavsett bransch. Fundera på vad du kan leva utan i företag i början – tänk ”bootstrap” och håll nere fasta utgifter! Ställ dig också frågan om vad som är rätt saker att göra – vad tar idén/företaget framåt? Vad gör det inte? Fastna inte i detaljer som hindrar dig från sälj och kundkontakt.

En kvinna sitter vid ett bord och en man står vid en whiteboardtavla med postitlappar

Rätt personer och rätt omgivning

Det är inte bara från kunder du kan få bra feedback. Se till att ha mentorer, experter och personer omkring dig, som kan komplettera dina färdigheter. Det finns ofta olika mentorprogram, ”acceleratorer” eller liknande som hjälper dig att bygga ditt nätverk. Framtida styrelsemedlemmar kan kanske bilda ett advisory board? Eller, vänd på myntet – kanske har du gentjänster att hämta igen? Bygg din egen community!

Ta chansen – här och nu

Sist men inte minst: vi är bra på självcensur och att låta våra idéer stanna längst in i hjärnkontoret. Undanflykter och att ”vänta på rätt tillfälle” är lätt – men du kan alltid göra något för att ta steget mot att förverkliga din idé eller starta företag. Skriv ned, avsätt tid och sätt mål. Bara gör det.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!