Är det skillnad på att exportera pasta och teknik?
I veckan fick jag ett affärsförslag från Italien. Samtalet kom på förmiddagen, mitt i arbetet, och förslaget framfördes på knagglig engelska.
Det var ett unikt erbjudande att köpa utvald pasta från Italien för endast 800 kr. Jag avslutade snabbt samtalet, men ångrade mig när jag lagt på. Affärsutvecklaren i mig ville fråga hur de hade tänkt när de bestämde upplägget för affären. Tror den som ringde att yrkesarbetande svenskar står redo att under arbetstid lösa den brännande frågan om hur man skall fixa nästa månads pasta-kok? Varför valde de att ringa just mig? Vilka är de? Varför skall jag lita på dem? Hur många svarar faktiskt ja?
Big in Japan
Medan jag funderade på frågan drog jag mig till minnes en större systemförsäljning till Japan som jag jobbade med för ett antal år sedan. Vårt team hade jobbat länge med att etablera relationer, etablera partners, visa på företagets långsiktiga ambition att finnas i landet och lära känna marknaden, något som i Japan kan ta lång tid och kräver uthållighet.
Räddad av studentminnen
Vi vann en av upphandlingarna och gratulerade oss själva till ett fantastiskt jobb. En tid senare stod det klart att affären hade hängt på en skör tråd och det var många frågor och invändningar mot att jobba med ett för dem nytt företag från ett annat land. Det som räddat oss var att en av ägarna en gång i tiden hade pluggat i Uppsala, haft en fantastisk tid där och fått svenska vänner som han behållit genom livet. Denna delägare talade sig varm för Sverige, dess folk och näringsliv och lyckades röja undan de tvivel som övriga delägare hade vilket gav oss ordern. Kanske hade en eller annan Uppsala-Gasque säkrat ett större exportkontrakt till ett svenskt företag 40 år senare…
Förtroende är nyckeln
I dag i e-handelns tidevarv handlar affärer fortfarande om förtroende och relationer i en eller annan form. Undersökningar visar tydligt att för att ”klicka” ett köp i en webbutik vill man känna tillit motparten, betalsystemet med mera .
Även på hemmaplan i Sverige gör vi helst affärer med de som vi har tidigare relationer till. Ser vi internationellt är förtroende, tillit och relationer ännu mycket viktigare och kräver långsiktighet och ett genuint intresse för den andra personen och den kultur och marknad hen finns på.
Det handlar om människor
Ett utmärkt sätt att få en första känsla för kulturen, affärsseder och fallgropar är givetvis att ta kontakt med en person från det land man vill exportera till, kanske en av alla de internationella studenter vi har förmånen att ha vid vår Högskola här i Jönköping? Vem vet om denne student med positiva minnen från Sverige kanske kommer att vara den som öppnar en affärsmöjlighet för ett svenskt företag som kanske inte annars hade kommit till stånd.
Oavsett om man säljer pasta eller tekniska system handlar det om förtroende och relationer för att hitta rätt väg in på marknaden och lyckas. Tänk ändå om jag hade fått tala lite mer med det Italienska pastaföretaget…
Community
Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!