Entreprenörskap på menyn

När den fräscht upplagda maten landar på bordet framför oss är det inte längre vår första impuls att ta en tugga och njuta av smakerna. Nej, först måste vi ta ett kort, lägga på filter och publicera på sociala medier så att många som möjligt kan se och ”gilla” det vi (snart) äter.

Att maten är identitetsskapande är så etablerat att det fått ett eget namn ”eatdentity”. Det är alltså så att  vad vi äter, var vi äter och hur vi äter säger något om våra värderingar och vilka vi är.

När maten blir en livsstilsmarkör och något som många lägger mycket pengar på öppnas möjligheter för nytänkande entreprenörer och på Science Park möter vi just nu ovanligt många start-ups inom matsegmentet.

Det kan handla om mat med lokal känsla som när Sofia Alriksson driver bloggen ”Den naturliga maten” eller när Joakim Nådell startar container-restaurangen Nonsense med närproducerad gatmat.

Mat från Nonsense

Andra exempel är när ett gäng internationella studenter på vår högskola tycker att vi behöver roligare mat i Sverige och drar igång prenumeration på kryddor med tillhörande recept. Eller när apputvecklaren Petra Sollén släpper loss sin kreativa ådra och startar e-butiken Käck Kaka.  Eller varför inte Lisa och Erik på Happy Healthy Hunters som bland annat experimenterar med att göra nyttiga chips av en av de trendigaste råvarorna  just nu, nämligen grönkålen.

Och det verkar finnas potential för de nystartade matföretagen. Enligt Livsmedelsföretagen omsätter branschen närmare 170 miljarder kronor fördelat på 3 000 företag, merparten småbolag. Dessutom har svensk livsmedelsexport under lång tid vuxit mer än varuexporten i övrigt och mat och dryck utgör nu sex procent av vår samlade varuexport.

Vi ser fram emot att följa bolagen ovan på deras entreprenörsresa och möta fler spännande start-ups inom matsegmentet framöver. Och nästa gång vi är ute och äter och får in en rätt som är som gjord för att delas på sociala medier vet vi att vi ska säga ”det här är typisk cuisine de blogeur” 

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!