En misslyckad företagares bekännelser

Starta företag

För några år sedan startade jag eget företag som fotograf. Fotografering var det bästa jag visste och även om jag då inte hade någon direkt utbildning inom fotografi kände jag att jag var så pass bra att jag kunde och borde ta betalt för det. Drömmen var att få jobba med min passion – och att få jobba för mig själv och min egen skull.

Innan jag registrerade företaget testade jag marknaden genom att erbjuda mina tjänster i en hobbyverksamhet. Tack vare hobbyverksamheten kunde jag ta betalt för att fotografera utan att ha ett registrerat företag. Att ta betalt gav ett mer seriöst intryck av mig som fotograf än om jag hade erbjudit mina tjänster helt gratis. Pengarna jag tjänade kunde jag använda för att uppgradera och underhålla min utrustning. Win, win! När jag efter ett tag hade skapat kännedom om mitt varumärke och om mig själv som fotograf vågade jag satsa helhjärtat och startade därför en enskild firma.

Vem passar i rollen som egenföretagare?

Snabbspolar vi tiden sex år framåt kan jag nu avslöja att den enskilda firma jag startade då inte längre existerar. Jag arbetar inte heller som fotograf även om fotografering till viss del ingår i mina arbetsuppgifter som marknadsassistent på Science Park. Med facit i hand är anledningarna till att jag la ner min firma flera, men när jag avregistrerade mig som enskild näringsidkare och sa upp mig som fotograf på marknaden var det främst för att jag inte passade i rollen som egenföretagare. Åtminstone tyckte jag inte det själv.

Ge dig själv rätt förutsättningar!

I dag ser jag på det annorlunda, och tror att alla kan bli egenföretagare om de vill och har rätt förutsättningar. Mitt misstag var inte att jag inte ville tillräckligt mycket, det var att jag inte gav mig själv de rätta förutsättningarna från början. Jag trodde inte att jag hade någon att rådfråga och allt för ofta gissade jag mig bara fram. Vissa gånger blev resultatet bra, andra gånger inte så bra. Men talesättet säger ju att man lär av sina misstag och lärde mig gjorde jag definitivt – på både gott och ont. Ett exempel på det senare var den dyra historia jag fick uppleva när en redovisningskonsult (och jag) fick lägga onödigt mycket tid på att rätta två års katastrofal bokföringshistorik. Något som lätt hade kunnat undvikas.

Alla är vi olika. Vissa människor måste få gå sin egen väg. Vissa människor behöver misslyckas en eller flera gånger för att senare kunna lyckas. Vissa människor drivs av att få testa sig fram. Jag mådde inte bra av att inte ha kontroll och misstagen jag gjorde försämrade mitt självförtroende som företagare. Jag hade behövt rådgivning och hjälp och hade jag skaffat det kanske allt hade gått annorlunda. Jag tror att jag hade kunnat bli en riktigt bra egenföretagare om jag bara hade haft rätt förutsättningar och tillräckligt mycket kunskap om vad det var jag gav mig in på.

samarbete_webb

Ensam är inte stark – vikten av att nätverka

Var vill jag då komma med detta? Varför sitter jag här och skriver om mitt misslyckande? – undrar du. Denna blogg ska väl inspirera och inte det motsatta? Helt rätt. Jag berättar om mina misstag som egenföretagare för att du inte behöver göra dem. Jag lärde mig den hårda vägen – och lite för sent! – men du kan kanske lyckas på första försöket. Det finns nämligen hjälp att få och hade jag vetat det när jag startade företag hade mina förutsättningar förmodligen varit helt annorlunda. Det finns människor att rådfråga och du är inte ensam i denna djungel av affärsplaner, formulär, registreringar och bokföring.

Vi på Science Park erbjuder inte bara coachning, stöttning och kreativa miljöer för att du ska kunna utveckla din idé, vi står också här med ett helt nätverk av entreprenörer, företagare, innovatörer, affärsutvecklare, investerare och andra inspirerande människor – och du är mer än välkommen att bli en i gänget. För är det något jag har lärt mig av att arbeta på Science Park så är det vikten av att nätverka. Att omringa sig själv med inspirerande människor som driver en framåt kan vara det bästa sättet för att våga, lära och utvecklas.

Ps. Känner du igen dig, och vill ha någon att bolla med? Boka ett möte med någon av våra grymma affärsutvecklare – helt kostnadsfritt och konfidentiellt!

ida_b_rund

Det här blogginlägget är skrivet av Ida Boman, som var marknadskoordinator på Science Park 2017-2019

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!