Du är kreativ, alla är kreativa!

Starta företag, Tips

När jag är ute och föreläser i olika sammanhang brukar jag fråga hur många i publiken som känner sig kreativa. Det är oftast bara några få som räcker upp handen. Men varför är det så, är inte alla kreativa? Jo. Du är kreativ på ditt sätt, på din plats och i olika sammanhang. Det gäller bara att försöka klura ut när, var och hur du är kreativ. Framför allt ta reda på hur du kan ta tillvara på din kreativitet på bästa möjliga vis.

Själv är jag som mest kreativ när jag är ute och cyklar på landsvägarna, och du som läser det här inlägget känner säkert igen dig i att tankarna börjar snurra precis när du gått och lagt dig för att sova. Börja med att försök att hitta den plats eller sinnesstämning som får din kreativitet att spinna iväg och glöm då inte att dokumentera dina tankar och idéer.

Inspireras av andra

Att se saker från andras perspektiv och att inte bara utgå från dig själv och dina erfarenheter kan vara ett sätt att få fart på kreativiteten. När jag behöver påminna mig själv om det eller när jag kört fast i mina tankar brukar jag titta på inledningen av denna presentation av Seth Godin, första 3 min och 30 sek räcker oftast, men ibland fastnar jag och ser hela klippet. Det finns så mycket att reflektera över kring de inledande minuterna.

Ett annat enkelt och roligt sätt att få nya kreativa infallsvinklar är att prata med barn i olika åldrar. Här är ett lysande exempel när komikern och skribenten Ben Rosen tar hjälp av sin lillasyster för att lära sig Snapchat, något som han efter ett års användande av appen trodde att han hade koll på – men ack så annorlunda barnen såg på saken.

Tvinga dig själv att vara kreativ

Utmana dig själv genom att exempelvis ta en ny bild varje dag i hundra dagar och posta den på Instagram. Med den lilla regeln att ingen bild får vara den andra lik, så kommer du behöva utmana din kreativitet.

Varför är det viktigt att vara kreativ?

Det kanske leder det till att din affärsidé eller ditt företag når nya nivåer. Du kan hitta nya lösningar på problem, nya konkurrensfördelar, nya korskopplingar osv. Ju mer idéer man kan generera desto större chans att hitta en riktigt ”bra”.  Så våga generera många idéer, testa dem och välj sedan ut vilken du ska fokusera på.

Du är kreativ, jag lovar dig, det handlar bara om att våga vara det!  Så räck upp handen nästa gång någon frågar.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!