Detta ska du mäta på din webbplats – 5 tips

Att datan från din hemsida eller webbplats är en guldgruva visste du säkert redan. Men överflödet av mätpunkter och statistik i Google Analytics kan minst sagt kännas överväldigande och paralyserande. Och faktum är att du med hjälp av några få nyckeltal enkelt kan få underlag att fatta välgrundade beslut för att driva din hemsida och sociala medier smartare.

Här får du fem tips på vilka saker du bör hålla koll på när det gäller statistiken på din webbplats.

1. Trafik – hur många personer har varit inne på hemsidan?

Under fliken Målgrupp hittar du några av de mest grundläggande mätetalen. Bland annat antalet användare som besöker hemsidan, och hur många gånger varje person går in på din hemsida, dvs. antalet sessioner. Generellt kan man säga att ju fler sessioner per person, desto högre konvertering. Det beror på att många användare inte bestämmer sig för att köpa din produkt eller tjänst vid sitt första besök av din hemsida.

2. Förvärv – varifrån kommer trafiken?

Under förvärv tar du reda på varifrån trafiken till din hemsida kommer. Google delar upp besökarna i flera kategorier. Vissa av kanalerna kan du ha direkt påverkan på, medan andra är svårare att bearbeta. Här är några vanliga förvärv och vad de betyder:

  • Organisk trafik är personer som kommer in till din hemsida från en sökmotor, exempelvis Google.
  • Direkt trafik är användare som kommer till din hemsida genom att skriva in din webbadress i adressfältet, eller har din hemsida sparad som ett bokmärke i sin webbläsare.
  • Referral är trafik som har följt en länk från en annan hemsida till din.
  • Social trafik är användare som kommer från sociala medier, dina egna eller andras.
  • Email är trafik som kommer från mailtjänster, det vanligaste exemplet är nyhetsbrev.
  • Paid search visar besökare som har kommit in på hemsidan via en sökordsannons.
  • Display är användare som kommit in via en Googleannons.
  • Under övrigt sorterar Google in all trafik som Google inte hittar en direkt koppling till, men som egentligen skulle kunna ligga under någon av de andra kategorierna.

ads-beverage-black-coffee-33972

3. Konverteringar – hur många har köpt din produkt?

I Analytics kan du själv ställa in vilka måltal du ska mäta. Det kan vara hur många som har:

  • genomfört ett köp
  • bokat din tjänst
  • besökt en specifik sida, till exempel ett blogginlägg
  • signat upp sig på ditt nyhetsbrev

…Eller något helt annat som är viktigt för din affär. Sätt tydliga mål för vad du vill uppnå över ett år och se till att mäta och följa upp kontinuerligt.

 4. Konverteringsgrad – hur hög är kvaliteten på dina besökare?

Om du vill se att dina marknadsföringsinsatser inte bara leder till att många personer ser ditt företag, utan att rätt personer hittar dig – då ska du titta på din konverteringsgrad. Den får du om du delar antalet konverteringar med antalet användare under en period. Då får du ut en procentsats på hur många av dina besökare som köper av dig. Sätt även här ett mål för konverteringsgraden, så att du kan anpassa dina marknadsinsatser efter dem.

 

 glenn-carstens-peters-npxxwgq33zq-unsplash

Nu när du gjort en grundläggande analys av din data, kan det vara frestande att stanna där. Och det kan du förstås göra, men för att få en djupare förståelse kan du jämföra olika tidsperioder med varandra. Jämför till exempel olika år med varandra, månader eller kvartal med varandra. Hur såg årets Q2 ut jämfört med föregående år? Hur skiljde sig Q1 från Q2? Kan du dra några slutsatser om olika försäljningsperioder eller om hur pandemin påverkat tillströmningen av besökare till din hemsida?

Det finns mängder av verktyg som hjälper dig att sammanställa statistiken från exempelvis Google Analytics. Om du bara vill hålla kolla på några få områden – exempelvis dem ovan – är vårt tips att skapa ett enkelt Excel-dokument där du fyller i siffrorna varje vecka eller månad (låt det helst inte gå för länge emellan…). På så sätt får du en enkel överblick och slipper fastna i att klicka dig in på statistik du inte förstår eller använder.

När du har jämfört din data över tid kan du enklare sätta tydliga och relevanta mål. Det kanske inte är rimligt att ha samma försäljningsmål för julperioden som över semestermånaderna på sommaren. Kanske är det jätterimligt – det beror förstås på vad du säljer!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!