Det digitala ledarskapets framgångsrecept

Företagande, Ledarskap, Tips

Ett enkelt och väl beprövat framgångsrecept för ledarskap, vad skönt! Okej, riktigt så enkelt är det kanske inte. Men! Här kommer ett gäng tydliga ledstjärnor som kan visa vägen för dig som vill utveckla ditt eller din organisations ledarskap både digitalt och på plats.

Innan vi sätter igång finns det först en sak som är viktig att klargöra:

Att vara ledare är inte automatiskt detsamma som att vara chef. Vi behöver nog frigöra oss från den föreställningen för att verkligen se allt det viktiga ledarskap som dagligen utövas i en organisation – av alla. Ett ledarskap är dessutom fyllt med något mycket större än vad en ensam person kan åstadkomma. Okej, vi kör!

Grundrecept för framgångsrikt ledarskap:

1. Tillit

Jag tror att de allra flesta kan skriva under på att tilliten till varandra är A och O i en digital värld och omvärld. I ett framgångsrikt ledarskap brukar det talas om ”sårbarhetstillit”, som är en definition av tillit där du och teamet känner att ni har ett öppet klimat, där ni kan dela (och ta emot) inspel på ett tryggt och ödmjukt sätt. Att känna ”sårbarhetstillit” innebär att ni känner er tillräckligt nära varandra för att energin i ledarskapet och i teamet inte behöver slösas på att fundera över ”vart ni står” idag. När tilliten finns vågar vi vara kreativa och skapande tillsammans – trots alla misstag det såklart innebär på vägen!

2. Konflikt

Ja, du läste rätt och du har säkert hört det förut. Faktum är att det krävs ett väldigt starkt ledarskap för att våga sig på konflikter som utvecklar ett team på riktigt. Men, utan tilliten, så vågar vi inte ens öppna det locket. Se därför till att satsa rejält på fundamentet, så att ni kan köra så det ryker mot era mål – med heta diskussioner och meningsskiljaktigheter som motor.

3. Engagemang

Hur mycket engagemang väcker ett ledarskap eller en ledare som alltid simmar med strömmen och aldrig har en avvikande åsikt (åtminstone aldrig utåt)? Konflikter väcker massor av engagemang och anledningen till det är att vi i grunden tycker om varandra och litar på varandra. Därför har vi råd att höja temperaturen på diskussionerna, samtidigt som vi känner att vi blir hörda och saker faktiskt händer. Då väcks engagemang och en känsla av att ”detta vill jag fortsätta engagera mig i!”. Vad brinner du för?

4. Ansvar

”Absolut, jag vill och tar ansvar!”. Gör du det när det verkligen kommer till kritan? Här har vi ytterligare en nyckelingrediens för att lyckas med ledarskap: ansvar gentemot varandra och oss själva. Om vi gör en seriös sak av att faktiskt göra det vi lovar och har en gemensam syn på våra målsättningar – då kommer resultaten inte låta väntas på.

5. Resultat

Här kommer garnityren, grädden på moset. Ja, för det är allt hårt arbete som lagts ner innan, som nu ger avkastning. Ledarskapet har fått arbeta hårt, i både med- och motvind, men tillslut visade det sig att om vi har alla grundingredienserna på plats får vi ut något bättre och större än vad vi någonsin kunnat hoppas på. Hard work pays off! Det visare sig inte bara i form av pengar utan också i form av ett mycket mer välmående team, gladare individer och såklart – ännu starkare ledarskap.

digitalt-ledarskap_2

Så stärker du det digitala ledarskapet

Jag tror att vi måste sluta se det digitala ledarskapet som något helt annat än det vi i vanliga fall pysslar med när vi ses ansikte mot ansikte. Grundreceptet är detsamma, men vi anpassar oss och utvecklas i samspel med de förutsättningar och resurser som ges till oss. Ju mer vi tänker på hur vi ska konvertera ledarskap och team in i ”den digitala världen” desto mindre energi har vi över till att faktiskt bara göra det. Så, mitt första tips när det kommer till digitalt ledarskap är att helt enkelt inte göra det krångligare än vad det är. Här är ytterligare några tips att ta med sig:

  • Ge teamet ditt förtroende

Det digitala ledarskapet kräver ett agilt förhållningssätt och en stor dos förtroende för teamet. Det kommer innebära en utmaning där du som ledare behöver släppa på kontrollen. Självklart är det läskigt i början – men det ger utdelning! Det skapas utrymme för ansvar som fler måste dela på.

  • Kommunicera förväntningar

Att ge någon sitt förtroende går hand i hand med att vara tydlig med vilka förväntningar som finns.  Se till att alla känner ansvar för det ni har bestämt. Hur vägen dit ser ut behöver inte vara spikat på millimetern, men vi förväntar oss alla en framåtrörelse och ett resultat.

  • Bygg relationer

Använd det digitala forumet till att skapa närhet och bygga relationer – inte bara som ett forum för dedikerad uppgiftsorientering. Vi vill inte låta våra digitala verktyg skapa onödig distans till varandra. Skapa möjligheten att ta en kaffe ihop och prata om saker som betyder något på ett personligt plan också.

  • Ta lyssnandet till en ny nivå

En bra ledare lyssnar bra och mycket, i det digitala verktyget har du chansen att verkligen nyttja detta till fullo (vi ser kanske inte ens varandra) och bekräfta gruppen och uppgiften genom att ge tillbaka en sammanfattning och överflygning som är ”spot-on”.

  • Omfamna strulet

Sist men inte minst, misstagen, strulet, frustrationen som snart landar i uppgivenhet. Det kommer att uppstå gupp i vägen, både vad det gäller tekniken men också hur vi människor arbetar med den och varandra i vår digitala värld. Omfamna det, istället för att motarbeta det så kommer guppen bli mycket mindre (och färre).

Lycka till!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!