Det där med att starta själva företaget…

Starta företag

Att starta företag handlar, till skillnad från vad många tror, inte om att ”klara av” det administrativa, utan om att du lägger tillräckligt med tid och kraft på själva affären.

Ovanstående är en grundtes du bör ha med dig tillsammans med vetskapen om att du vare sig är den första eller sista som startar företag. Givetvis kommer du ställas inför en del funderingar och sätta dig in i en del nya områden över tid – men du kommer ha tid att lära dig längs vägen när verksamheten växer. 

Som affärsutvecklare möter vi mängder med drivna personer här i Jönköpings län – och mängder av olika idéer. Många av våra möten och vårt arbete rör själva affärsidén. Diskussionerna börjar kanske i det praktiska och ”hur”,  men ganska snart kommer samtalen oftast att handla om själva idén.

Utan idé – ingen affär

Det säger egentligen sig självt –  har du ingen idé så har du ingen affär. Då finns det inte heller någon anledning att oroa dig över hur du startar själva företaget.

Lägg istället ditt fokus på att:

  • Vara kreativ runt din idé
  • Identifiera och lär känna din kund
  • Ta fram ett erbjudande
  • Fundera på vad kunden är villig att betala för, och hur

Att testa sig fram och våga höra sig för med andra personer såsom kunder, partners och andra insatta i din bransch/marknad, är dina första steg mot att starta företag. Resan kommer inte heller att vara en rak linje av utveckling – ena dagen är du övertygad om att du hittat rätt nisch, medan du nästa dag börjar på ny kula. Viktigast är att du låter tankarna flöda.

”Är det här en bra idé?”

Svaret på frågan ”är det här en bra idé?” är tyvärr inte alltid ett tydligt ja eller nej. Men, vi lovar – om du inte jobbar med din idé så får du garanterat inte reda på svaret. En modell för att testa din idé hittar du här.

Givetvis finns det saker som är tydliga – svart på vitt, ja eller nej, ok eller inte. Många av våra möten handlar därför om att få klarhet i hela eller delar av själva processen med att starta själva företaget. Val av bolagsform och registrering av företaget är några av de vanligaste frågorna vi möter hos den som står inför själva företagsstarten.

En vanlig fråga i vårt kontaktformulär är ”jag funderar på att starta företag, men vet inte hur det fungerar rent praktiskt”. Inget konstigt med det. Det finns rätt många områden som vi i vår vardag, utbildning eller vårt jobb aldrig berör som individer. Därför är klassikern ”det finns inga dumma frågor” väldigt relevant för oss. Inget kan förklaras för många gånger och vi hjälper dig helt enkelt att fylla i ”kunskapshålen” steg för steg.

Några avslutande tips på vägen:

  • Låt inte det administrativa hindra dig eller ta för stor plats i början
  • När det väl är dags finns det många att fråga som tidigare genomfört resan du ska starta.
  • Idag finns det en uppsjö av möjligheter till smidig digital administration. Det gör stor skillnad i till exempel hur lång tid det tar och vem som klarar av att göra det på egen hand.
  • Istället för att fokusera på det administrativa – se till att jobba med din affärsidé och potentiella kunder!

Detta inlägg är det första i en följetong av blogginlägg som tar upp de vanligaste frågorna vi brukar få angående att starta företag. Här hittar du nästa del.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!