Den naturliga vägen till balans

Hållbarhet

Det är ett intensivt tempo i dagens samhälle. Höga krav på individ och prestation, stress, press och ett enormt brus av information. Många trivs med att det händer mycket, men genom att gå på för hårt under en för lång tid utan regelbunden återhämtning riskerar vi obalans i kropp och själ. Mitt tips? Att skapa lugn och balans genom den naturliga vägen. 

Den gröna färgen skänker lugn, sägs det. Genom att vidga det gröna till att omfatta naturen öppnas fantastiska möjligheter till rekreation, avkoppling och ny energi.

Rolf Segerstedt förklarar i sin bok ”Skogslycka” hur forskning visar på att vistelse i naturen är bra för oss på många sätt. Självklart handlar det om att rörelse och fysisk aktivitet främjas när vi är ute, men dessutom är det påvisat att både puls och blodtryck sjunker redan efter fem minuters stilla promenad. Stressnivåerna går ner och immunförsvaret stärks av att vara i skogen.

”Stanna upp och se dig omkring”

I Japan har man valt att utnyttja de goda effekterna i vården. Metoden går ut på att medvetet stressa ner och ”bada” i skogens sinnesintryck. Detta har kommit att bli ett begrepp även hos oss i västvärlden. ”Skogsbad”. Det kanske låter långtgående. Men det behöver inte betyda att du rent fysiskt ska ge dig ut och krama träd (men om det känns naturligt för dig, gör det). Om inte – stanna upp, se dig omkring, lyssna, dofta och känn. Du kommer förmodligen att känna dig rik, på intryck.

Det finns så mycket att upptäcka om vi bara unnar oss att ta den lilla tiden, bort från sorl, krav och smarta telefoner.

Det är inte tvunget att ha direkt tillgång till en stor skog för att på ett enkelt sätt utvinna goda hälsoeffekter. Vad som är natur är upp till dig. Det kan vara tillräckligt att besöka en park eller sitta på en bänk med utsikt över en sjö. När forskaren MaryCarol Hunter lät deltagare tillbringa minst 10 minuter i något som de själva uppfattade som natur såg hon att halten av stresshormonet kortisol minskade med 25% i snitt.skog_1000x600

Med hållbarhet som ledstjärna

Så – vad har mina genuint menade tips om ”grön rehabilitering” med företagande att göra? Vi på Science Park har hållbarhet som en av våra ledstjärnor. Att driva eget företag är en livsstil. Denna är inte sällan förenad med mycket och hårt arbete. För att verksamheten ska hålla över tid behöver du vara en HÅLLBAR företagare, dvs. du måste ge dig själv chansen till återhämtning mellan varven. Allra bäst och mest effektivt är naturligtvis att jobba förebyggande. Att ta välgörande pauser längs vägen så att rehabilitering inte behöver bli aktuellt.

Betänk vidare att en viss miljö gör oss mer kreativa… behöver jag nämna vilken?

🌲 Ut och njut.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!