Därför är tvivel entreprenörens bästa vän

Starta företag

I jobbet som affärsutvecklare finns det en mänsklig egenskap som visar sig lite oftare än andra hos de entreprenörer jag möter. Tvivel. Det är nästan med 100% förutsägbarhet som känslan kommer – förr eller senare.

Tvivlet är som ett virus som sprider sig i ditt sinne. Till slut får det fäste på riktigt. Jag ser det hos människor i stort, och inte bara när det kommer till entreprenörer. Det verkar som att tvivel är en del av ett inbyggt system i det mänskliga medvetandet. En norm som inte direkt gynnas av Jantelagen, som vi ju själva uppfunnit.

”Du ska inte tro att du är något…”

En inställning som lägger sig som en kollektiv blöt filt över kreativitet, entreprenörskap och nyskapande. När tvivlet visar sin sämsta sida så kan det på ett väldigt effektivt sätt förminska en människa. Det gör dig helt enkelt mindre än vad du egentligen är, bortom vad som är vare sig sunt eller sant. Det är som att det förvränger verkligheten. Ett slags filter som sorterar bort verkligheten ur sinnet och dödar kreativitet.

Som affärsutvecklare är vår superkraft att lyssna, och att vara neutrala. Vi ser saker för vad de är, och inte för hur de känns. Det är med stor förvåning som jag ibland ser entreprenörer fulla av kraft och engagemang gå från ett tillstånd av oövervinnerlighet till att nästan helt sudda ut sig själv och sin idé. Det är som att entreprenören har klivit in i ”tvivlens dal”, oförmögen att själv hitta ut. En plats där synfältet minskar, rädslan att misslyckas visar sitt fula tryne och verkligheten förändras från full av möjligheter till en värld av hinder.

Nu undrar du förmodligen om rubriken på detta blogginlägg trots allt kanske skrivits fel i all hast? Att den rätta formuleringen borde varit: ”Därför är tvivel entreprenörens största fiende”. Du kan vara lugn, det finns en uppsida med tvivel och om den ska jag berätta mer om nu.

bekymrad kvinna i mörkt rum, som vilar ansiktet i händerna

Tvivel är en möjlighet till nya perspektiv

Här kan vi som sitter vid sidan verkligen göra skillnad. Det är så enkelt – bara genom att byta perspektiv, lyfta blicken och ställa en utmanande fråga. Vår viktiga uppgift är att få dig som entreprenör att inse att alla dessa hinder och tvivel sällan har någonting med verkligheten att göra. Det är mera likt fantasier – dopade med tvivel.

När du får hjälp att byta perspektiv så tappar tvivlen greppet över dig. Ja, när du ser på tvivel med verklighetens ögon så ser de ofta lite fåniga och obetydliga ut.

Lite som den där läskiga drömmen eller de mörka tankar du tänker under vargtimmen när sömnen vägrar infinna sig. När väckarklockan ringer undrar du hur du kunde bli så skrämd av något som känns nästan skrattretande i dagsljus.

Men min erfarenhet är att du ibland behöver gå in i tvivlens dal. Kliva ner på botten helt enkelt – för att sedan komma ut på andra sidan, starkare och med en nykter syn på vad som är sant och vad som är tvivel. För det är inte samma sak. Du är inte dina känslor, även om du känner dem. Tvivel är en känsla som du har ärvt för att skydda dig från faror och göra dig mer uppmärksam. För mycket av tvivel gör dig verkligen mindre än vad du är. Och det förtjänar du inte.

Så sammanfattningsvis – varför är tvivel (i rätt mängd) en entreprenörs bästa vän, om du frågar mig?

  1. Tvivlet är som en kompass. Det är när du känner tvivel som du vet att du verkligen kommit rätt.
  2. Tvivel är ett kvitto på att du har utmanat dig själv och den värld du lever i.
  3. Tvivel är ett kvitto på att du är kreativ – och en äkta entreprenör.

Träffa oss på Science Park

Boka ett möte med någon av oss affärsutvecklare på Science Park. Vi har svart bälte i att balansera dina tvivel mot verkligheten, så att du kan bli den bästa versionen av dig själv.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

Berätta för oss om din idé - boka ett möte