Bokföring ger dig koll på verksamheten

Har du tappat nycklar eller plånbok någon gång? Drabbats av den pulshöjande oron på gränsen till ångest när man inte vet var nycklar och bankkort finns?

Skulle du inte få samma ångest om banken plötsligt ringde dig om ditt företagslån och frågade hur din likviditet ser ut denna vecka – och du inte hade ett bra svar?

Jag träffar många blivande företagare som drar sig för ekonomidelen i företagandet – ”det verkar så svårt” får jag ofta höra. Men då kan jag berätta att det har hänt mycket de senaste åren och moderna bokföringsprogram ger dig värdefull hjälp genom att stora delar av bokföringen sker automatiskt.

Få koll på din ekonomi

Att programmen är bra betyder inte att du som företagare inte bör lära dig och förstå hur bokföring fungerar. Skälen att sköta sin bokföring är många, det är inte bara lagen som kräver det. Banken vill se välskötta företag och du själv vill ha koll på din verksamhet. En välskött bokföring ger dig samma lugn som när du återfinner dina nycklar eller din plånbok – en underbar känsla.

Börja med resultatbudgeten

För att det ska kännas så där skönt föreslår jag att du börjar med att göra en resultatbudget – en viktig hörnsten i din verksamhet. Här skriver du in alla planerade intäkter och kostnader. Du får samtidigt ett värdefullt verktyg för styrning och uppföljning. Börja med att bena ut alla stora poster på vad du behöver köpa och hur mycket du planerar att sälja för. Glöm inte abonnemang, försäkringar, inventarier, förbrukning och eventuella avskrivningar. Gå sedan igenom din planerade försäljning. Nu har vi redan kommit en bit på vägen.

Glöm inte likviditetsbudget

Det som många glömmer eller hoppar över är en likviditetsbudget. Den visar när pengarna går in och ut på kontot. Tänk på en säsongsbutik där du behöver köpa in och betala varor långt innan de säljs. Oavsett hur bra resultatbudgeten är så kan företagskontot sina när inköpen är gjorda. Därför ska du alltid komplettera din resultatbudget med en likviditetsbudget. Då ser du dina planerade in- och utbetalningar på företagskontot. Detta har du stor nytta av i dina kontakter med banken. Din bankkontakt uppskattar en väl förberedd kund som i god tid kan visa på behovet av en checkkredit. Det är tuffare att gå till banken när fakturan är på väg att förfalla.

Hur noggrann ska du vara?

Gör du din första budget är det en kvalificerad gissning, med tiden lär du dig att budgetera. Gör istället en eller två varianter på din budget, det bästa som kan hända och ett sämstaläge. Banken vill ofta se din realistiska budget. Det viktigaste är att du använder din budget och månadsvis stämmer av budget och utfall. Det är då du lär känna din verksamhet och kan utnyttja budgeten på bästa sätt.

Det är först när du följer upp din budget som du vet hur det verkligen går för din verksamhet. Nu kan du följa upp din prissättning och din debiteringsgrad. Du kan se hur du följer din årsplan och kan hantera situationer som dyker upp. Du skapar dig helt enkelt ett handlingsutrymme.

Du kommer snabbt att märka att det är fler än du själv som har nytta av ditt budgetarbete. Banken är en, när du gör din preliminärdeklaration (för att bli godkänd för F-skatt), om du ska hyra lokal, leverantörer med flera. När du har koll på din verksamhet, då får du också denna sköna känsla. Då kommer du att märka att ekonomidelen i din verksamhet är både viktig och spännande. Det är helt enkelt kul att ha koll!

Lär dig mer om bokföring

Visma har tagit fram en pedagogisk e-bok om bokföring som riktar sig speciellt till dig som nystartare, du kan ladda ner boken kostnadsfritt här.

Gratis första året

Som partner till Science Park erbjuder Visma sitt program eEkonomi utan avgift första året till dig som startar företag genom Science Park. Kontakta Calle Andersson för mer information om detta erbjudande.

Om författaren:

Boo Gunnarsson arbetar på Visma Spcs med företagarfrågor, är en flitigt anlitad föreläsare i hela Sverige, engagerad styrelsemedlem i NyföretagarCentrum och driver eget företag. Han har över 20 års erfarenhet av arbete med nyföretagande och företagares villkor. Vid sidan om jobbet är han fotograf med egen firma.

Visma Spcs är Sveriges största leverantör av ekonomiprogram och internetlösningar till företag och redovisningsbyråer.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!