Balans i vardagen – ett tusenbitarspussel

Arbetsmiljö, Friskvård

Ibland känns det som att mycket i vardagen går på repeat – eller hur? Ja, att allt liksom flyter på utan att vi reflekterar över det. Det är stress på morgonen för att hinna i tid till jobbet och få iväg barnen till skolan. Sedan ska du få gjort så mycket det bara går på jobbet. Allt för att prestera i enlighet med de (oftast helt orimliga) krav du ställt på dig själv.

När arbetsdagen väl är slut är det dags att återgå till den vardagliga stressen igen, som påverkar oss på så många sätt. Hämta barnen, laga mat, tvätta, städa, åka på aktiviteter och så den lilla detaljen som också ska hinnas med – att ta hand om dig själv. Och glöm för i hela friden inte att hålla koll på dina sociala medier. Ja, så att du håller dig uppdaterad om vad alla andra gör. Och skäms på dig om du får ångest över att inte du också har möjlighet att resa över halva jorden med dina perfekta barn och partner.

Klyschigt tänker någon. Men samtidigt är jag övertygad om att ni är många mammor och pappor där ute som känner likadant.

En undersökning från 2018 av företagande.se visar att var tredje egenföretagare i snitt jobbar 60 (!) timmar i veckan. Hur får vi in balansen i att hitta det som är värdefullt i livet, på riktigt? Tyvärr tror jag att det blir ännu en uppgift på vår to-do-list, men som behöver flyttas från botten till toppen på pappret: Hitta tid för dig.

science park service koordinator zarah malm skrattar bakom receptionsdisken

Var ”egoistisk”

Sätt av tid som enbart är till för dig och gör något som ger dig återhämtning och ro. Läs den där boken, gå en skogspromenad och lyssna på bruset i trädkronorna, träffa en vän som du kan vara dig själv med om så bara för en stund.

Löpning är återhämtning för mig. Korta och långa rundor, som blir små pauser i vardagen där jag kan ta in omgivningen och naturen i lugn och ro. Där varje årstid har sitt eget sätt att fylla mig med energi. Att få laga god mat som får ta den tid den behöver är också återhämtning för mig.

Kommer balans och återhämtning bli en del av vår vardag?

Hur kommer framtidens arbetsliv och vardag att se ut för oss? Kommer balansen och återhämtningen att bli en del av vår vardag? Kan det som händer i omvärlden just nu bidra till att vi får tillfälle att reflektera över vad som verkligen är viktigt för oss. Kanske är det nu vi skapar en framtid där balans, återhämtning och uppskattning av att ha varandra är normen.

Och till sist. Att hitta balansen i vardagen behöver inte kosta dig något mer än den tid du ger till dig själv. Ett ganska rimligt pris att betala, eller hur?

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!