Att ligga före sin marknad – en ”blessing in disguise”?

Tänk dig följande: Du är en serieentreprenör med en ganska välfylld plånbok. Du älskar fart och fläkt och har genom åren både ägt och kört de mest fantasifulla och snabba sportbilar som världen skådat.

Du kan bilindustrin utan och innan och ser att det finns mängder av områden som kan utvecklas. Både snabbare och med långt mer modern teknik än vad dagens etablerade tillverkare klarar av eller vågar försöka sig på.

Sagt och gjort. Du samlar kunskap, anställer ingenjörer och skapar prototyper. Prototyper som är så långt framme i sin teknikutveckling att de fullkomligt omkullkastar allt som andra tidigare tagit för givet om bilar och dess teknologi. Här föds en hype utan dess like och omvärlden slåss om möjligheten att få köpa din bil. Återförsäljarna lika så – alla vill köpa, bli återförsäljare, serva och underhålla en bil som inte ens finns än.

Att stå fast vid sin idé när alla andra tvivlar

Kritikerna är givetvis många. Det finns de som på riktig gnälligt Närke-mål säger ”dä går aaaldriiiii”.

Ni vet, ungefär som knott kan vara en sommarkväll: irriterande utan att ställa till med så mycket verklig skada. Men det finns även stora och mäktiga lobbyister i de etablerade industrierna, som är livrädda att tappa sin trygga business. Det finns myndigheter som tycker att du inte passar in i deras mall. Dessa grupper är svårare att hantera, för de gör skada på riktigt.

Du trummar dock vidare, för du vet att det finns en marknad för din produkt. Även om det finns andra i din närhet som tvivlar står du bergfast i din övertygelse. Detta ÄR framtiden!

Som du redan har gissat handlar såklart den här texten om en av de stora bråkstakarna inom bilindustrin.

Men inte Elon Musk*. Nej, det är tidigt 40-tal och du är bildesignern Tucker Preston. Upphovsmannen av den legendariska bilmodellen Tucker’48.

*Elon Musk är en så kallad ”superentreprenör” som står bakom bolag som Tesla, SpaceX och Neuralink.

Egenskaper som ingen sett i en bil

Tucker Preston gjorde en karriär inom bilbranschen och var precis som Elon Musk fascinerad av snabba bilar. Men medan Elon bara ägt balla prylar byggde Tucker tävlingsbilar som gick på Indianapolis 500 – det sportevent som efter Tour de France samlar flest åskådare med 300 000 människor i publiken.

Tucker Preston visste klart och tydligt vad han gjorde och hans mytomspunna Tucker ´48 hade på prototypstadiet egenskaper som ingen någonsin aldrig sett i en bil tidigare. Den hade (ok, varning för bilnörderi) adaptiva strålkastare, ett starkt fokus på säkerhet och ergonomi med bland annat lamellfönster, skivbromsar – för att bara nämna några. Kort sagt:

Tucker hade allt som de andra tillverkarna inte hade.

Preston_Tucker

Nådde aldrig hela vägen fram

Den firma som Tucker Preston hade byggt upp gick omkull, efter anklagelser om att aktiemarknaden hade manipulerats och att det inte fanns några bilar producerade. Domaren i målet fälldes senare för mutbrott, men då var Preston Tucker sedan länge begraven. Han dog nämligen av lungcancer 1956, vid en ålder av 53 år.

Bara drygt 50 exemplar av Tucker´48 producerades totalt – men avtrycket han gjorde i branschen är stort. Det är en kittlande tanke att fundera kring hur långt fram Elon Musks Tesla-bilar hade varit idag om Preston Tuckers visioner hade blivit verklighet?

Blir ni sugna på att veta mer om Preston Tucker, hans minst sagt unika entreprenörsresa och Tucker ´48? Vad bra! Det finns nämligen en väldigt bra spelfilm om honom på Netflix – ”Tucker: The Man and His dream”. Obs! Ett Netflix-konto krävs för att kunna se filmen.

Hur ser din marknad ut?

Min kollega Anders har tidigare skrivit om att den största risken för dig som entreprenör är att ingen vill ha din produkt eller tjänst. Att ligga långt före sin marknad är också en risk – eller utmaning, för den som är positivt lagd. Vi på Science Park hjälper dig gärna att skaffa dig koll på var du befinner dig i förhållande till din marknad. Boka ett möte med mig eller någon av mina kollegor så tar vi sikte på framtiden tillsammans. Hoppas vi ses!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!