Att bestiga berg

Något av det bästa jag vet är att ta mig upp på berg. Du kämpar och svettas på vägen upp, men känslan av att nå målet, att stå på toppen och njuta av utsikten gör mödan värd. Eller rättare sagt, du tänker knappt på den, mödan alltså.

Det slår mig hur lik denna färd upp för berg är resan du gör när du startar och driver eget företag. Allt börjar med ett mål, det mål du själv vill uppnå. Du får bestämma vart du ska och hur du tar dig dit, själv, eller tillsammans men någon annan. Du bestämmer också vad som är viktigast: meter över havet, utsikten, tiden det tar att ta sig dit, vem som ska med, maten som ska med eller maten som inte ska med, karta och kompass; eller om du litar du på din egen förmåga att orientera i det okända.

För mig är det allra viktigast att veta hur lång tid (på ett ungefär) det kommer ta innan jag är hemma igen, så att jag kan ta med mig tillräckligt med energi. För lite energi har jag testat, och av den erfarenheten bär jag hellre med mig ett extra russin, som inte äts upp, än ett för lite.

bestiga bergEnsam är inte alltid stark

Ibland är det bäst att gå själv, att få välja vilken väg du vill ta och i vilken hastighet du vill röra dig framåt. Vid andra tillfällen är sällskap att föredra, och kanske rent av nödvändigt. Någon som besitter andra egenskaper än du själv, som faktiskt kan läsa karta och använda kompass och inte förlitar sig på den intuition eller tur som den alltid haft tidigare. Någon som påminner dig när det är dags att pausa eller fylla på med energi, när du själv har ditt sikte inställt på toppen och bara vill komma upp. Någon som hinner uppfatta det du själv missar i ivern att komma fram till målet, och som faktiskt kom ihåg att packa med solskyddsfaktorn. Det hade så klart gått ändå, men i de flesta fall är det både roligare och bättre tillsammans…

Nya och befintliga mål

Något som inte är helt ovanligt, och som kan vara både roligt utmanande, är att du redan på vägen upp (och gärna innan du kommit fram) börjar se dig om efter nästa utmaning. Du börjar fundera på, och planera var du vill upp härnäst. Utmaningen i detta ligger såklart i att hålla fokus på att nå den topp du är på väg till just nu, att leva i nuet och inte kliva snett.

Väl uppe på toppen tror jag att de flesta av oss gillar att stanna till, pausa och njuta av att ha nått målet. Men du som är en aningen rastlös person, och som har tänkt lite innan, har en fördel redan på vägen upp till din första topp. Du hinner anpassa vägen, om det behövs, eller så kan du direkt nyttja den lite tradigare vägen ner för att komma på ett lämpligare ställe än det där du startade, och direkt göra dig redo för nästa topp.

cristina-gottardi-189946-unsplash

Att sätta ditt mål och nå din topp är ju inte alltid bara lätt motlut, ibland kan det bli riktigt jobbigt. Värst är när du ser toppen och ökar takten, bara för att inse att det inte alls är toppen, utan bara såg så ut. Toppen låg gömd bakom… Eller vänta? Men nu då? Detta måste vara toppen! Eller? Kanske… inte. Men va? Var detta toppen, redan?!

”Ja, men hade du stannat och kollat kartan hade du ju sett var vi var…”

Ja, ja, inte så noga, kan jag tycka. Någon gång kommer jag ju fram. Jag vet ju vart jag ska, och ibland kan det vara riktigt skönt att inte ha full koll på allt hela tiden – även om du senare inser att bästa sättet att nå ditt mål som planerat är att stanna upp, titta upp, se till att du går åt rätt håll och att ha med dig det du behöver innan du ger full fart framåt igen.

När är det dags att tänka om?

En sak som är säker är att det blir jobbigt på färden. Det kan till och med hända att det blir så jobbigt att färden inte kan bli av, av anledningar du inte styr över själv. Om målet är omöjligt att nå, för att förutsättningarna att ta dig dit försvinner, då får du tänka om, anpassa dig, skjuta på bestigning av just den toppen – eller bergsbestigning över huvud taget. Du får hitta andra alternativ, och under tiden planera nästa toppfärd extra noga. Då kan du också se fram emot den extra mycket. Det positiva i detta är att du upptäcker nya saker och testar något du aldrig testat innan. Du lär dig sådant som du inser, inte bara hjälper dig göra nytt, utan också att du kan applicera det på det du kunde sedan innan, och därmed bli ännu bättre på det – också.

jonas-verstuyft-183627-unsplash

Sikta högt – nå långt

Framförallt handlar bergsbestigning (och företagande) om att utmana sig själv och sätta mål; att känna att du själv är drivkraften framåt och att du kan påverka vart du ska. Det viktiga är att du stannar om du behöver pausa och tänka, ger full fart framåt när du har koll på läget, och att du har känslan och belåtenheten över att nå dit du vill – för en liten stund – bara för att samla dig, sikta mot nästa topp och nästa mål, nästa dröm. Alltid på väg och alltid beroende av väder och vind runtomkring.

Vilket är ditt mål? Vill du ha någon med dig på färden? Boka ett möte med någon av våra affärsutvecklare idag!

marielouise_rundDet här blogginlägget är skrivet av Marie-Louise Krig som var affärsutvecklare på Science Park 2018-2020

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!