Alla stora företag har en gång varit små

Starta företag

För några veckor sedan ringde en företagare och tackade för all hjälp hen hade fått när hen startade sitt företag för ungefär ett år sedan. Personen ville berätta att vår insats hade varit avgörande för hens möjligheter att kunna starta och utveckla sitt företag. I det här fallet handlade det om att personens privata bank inte ville hjälpa till när hen skulle bli företagare. Hen skulle få täcka sitt behov av kapital helt själv och banken var inte beredd att ta några risker eller ge lån till det nystartade bolaget trots att personen alltid hade skött sig som privatkund.

Goda förutsättningar och uppdrag på ingång

Till saken hör att hen hade gått Science Parks utbildningsprogram ”Företagarskolan” och enligt min mening var den som hade bäst förutsättningar för att lyckas med sitt företagande. Hen hade tidigare varit anställd och kände väl till branschen och dess villkor. Dessutom fanns det redan klara uppdrag som kunde faktureras direkt. När jag fick höra om bekymren med banken bokade vi ett möte och jag bad personen att ta med bokföringen och att gå igenom lönsamheten på varje uppdrag.

Vi träffades nästa dag och gick igenom affärsplanen och budgeten samt hur lönsamheten såg ut på redan utförda uppdrag. Därefter tittade vi på vilket behov av kapital företagaren hade och hur en tänkt finansiering skulle kunna se ut. Planen var sedan att besöka en ny bank som var känd för att vara lite mer ”på hugget”. Hur det gick? Bankbesöket slutade med att företagaren på stående fot fick besked om att banken kunde vara med och hjälpa till. Banken förstod affärsidén och såg potentialen, och det hela slutade med bankbyte för både privata lån och företagsdelen.

Företagaren har nu varit igång ett år och har omsatt 5 miljoner kronor i sitt första bokslut. Hen har tagit ut lön och har ett överskott på cirka 700 000 kronor för första året. För att vara ett nystartat företag är det ett fantastiskt resultat! Jag bad hen skicka bokslutet till den bank som inte ville vara med från början – så att de kan vara mer på hugget nästa gång…

Ge aldrig upp!

Det jag vill säga med den här historien är: ge aldrig upp om du fått ett nej från en bank! Testa din idé hos flera banker och var väl förberedd på de frågor som kan komma vid mötet. Tveka inte att ta hjälp om du behöver! Du ska kunna din affärsplan och ha en realistisk kalkyl – och inte glömma att lyfta fram de egenskaper DU har som kommer göra idén framgångsrik.

Extra roligt är att jag nu sett flera initiativ från banker som söker nya idéer och företag de kan vara med och finansiera. Kanske tiden är mogen för att lättare hitta finansiering till nya idéer och företag?

Och du – bankperson, investerare, företagare – kom ihåg att alla stora företag en gång har varit små.

Ps. Har du stött på utmaningar i ditt företagande som du vill bolla med en expert? Boka ett möte med någon av våra affärsutvecklare – helt kostnadsfritt och konfidentiellt!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!