Affärsidén jag önskar att jag själv kommit på

Företagande

When life gives you lemons, make lemonade. Sitter du på förmågan att se möjligheter i motgångar, hellre säger ”utmaning” än ”problem” och kanske till och med irriterar din omgivning med din positiva attityd? Då har du kommit rätt.

Tänk att du är ute på en skön söndagstur på landet, säg 3-4 mil söder om Berlin. Det är hösten 2002, Du lyssnar på ”Kom igen Lena!” med Håkan Hellström, och tänker förnöjt att det inte gör något att högtalarna är spräckta eftersom karln ändå inte kan sjunga.

Du låter tankarna glida iväg och funderar på vad du ska göra när du blir vuxen på riktigt.

Från misslyckad hangar till tropisk framgång

Så plötsligt, ute på ett fält, ser du något som ser ut som ett stort ägg på marken. Alltså stort på riktigt. Stopp i maskin, vad är detta?! Fram med din helt nya Sony Ericsson T68i och ut på Altavista för att ta reda på mer.

Hmm, det verkar tillhöra ett kursat bolag: Cargolifter AG. Byggdes som en hangar för luftfartyg men togs aldrig i bruk. En lagom yta att skapa på är det också med sina 360 meters längd, 220 meters bredd och nätta 106 meters höjd.

Cargolifter AG:s hangar för luftfartyg som aldrig togs i bruk.

Bild från Wikipedia. Notera storleken på människorna till vänster i bilden.

Här börjar en tanke formas i ditt huvud. Det borde gå att göra ett riktig häftigt vattenland inne i hangaren. Med tropiskt klimat året om, och hotell och bungalows tillsammans med lite schyssta palmer och så. Eller hur?

Fast forward 18 år och runt EUR 100 miljoner investerat. Tropical Island utanför Berlin är ett framgångsrikt faktum. Det räknas idag med sina över 50.000 plantor av olika slag som världens största regnskog inomhus och med en inomhustemperatur på 26 grader är det inte bara växter som trivs.

Tropical Island är affärsidén jag önskar att jag själva hade kommit på.

Förmågan som gör dig till entreprenör

Semesteranläggningen Tropical Island i Berlin, som byggdes i en hangar avsedd för luftfartyg.

Tropical Island utanför Berlin.

Ok, så vad vill jag ha sagt med detta?

Jo, ibland snubblar vi alla över möjligheter – men vi kanske inte alltid ser dem som just möjligheter. Tvärtom tror jag att de flesta totalt missar att tänka utanför boxen – och det är där framgångsfaktorn ligger. Det är den förmågan; att upptäcka en jättehall utan innehåll och se en vision om ett tropiskt paradis utanför Berlin, som gör entreprenörer till ett speciellt släkte.

Jag och mina kollegor träffar varje år en hel massa blivande entreprenörer, som tillsammans kommer till oss med runt 1000 idéer. Ser du citronsaft där någon annan bara ser sura citroner? Då tycker jag att du ska kontakta oss och prata om just din idé.

Ps. Om det är någon som upptäcker en luftskeppshangar i trakterna kring Värnamo, skicka ett mail till mig. Ds.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!