9 tips: Dokumentärer, serier och filmer om entreprenörskap, framtid och kreativitet

På Science Park erbjöd vi under 2021 mängder av föreläsningar, workshops, affärsutvecklingsmöten och kurser runt om i Jönköpings län. Företagsekonomi, Artificiell Intelligens, sociala medier, hur du går från idé till företagsstart, programmering, e-handel, marknadsföring, hållbarhet och riskkapital är bara några av de ämnen som vi grottat ned oss i under årets gång.

Ja, det bästa vi på Science Park vet är att skapa tillfällen där människor får utvecklas, inspireras och motiveras att ta sin idé till nästa steg – hur stor eller liten den än må vara. Att skapa sammanhang där människor och idéer får mötas. Men vet du vad? Nu ska vi faktiskt göra någonting helt annat. Nu ska vi nämligen dela med oss av 11 tips som berör en aktivitet du faktiskt kan göra helt utan sällskap. Kanske iförd pyjamas och förslagsvis i soffan med en skål popcorn nära till hands.

Här följer 11 dokumentärer, serier och filmer som speglar både framtidsspaningar och inspirerande, historiska, banbrytande och helt och hållet galna sidor av entreprenörskap. Storskaligt och småskaligt om kreativitet, innovation och att följa sina drömmar.

LP-skiva med texten "Det svenska popundret" på
Bild: Svt

1.    Det Svenska popundret

 ”Det här är historien om hur ett litet land I norr blev världsmästare i popmusik. Från folkparker till fullsatta arenor, från blockflöjt till rena låtskrivarskolor, från ABBA till Avicii och allt som ryms däremellan. Vilket är hur mycket som helst.”  SVT Play

Robyn, Björn Skifs, ABBA, Back Street Boys, Five, Justin Bieber, Ariana Grande och Celine Dion. Ja, listan kan göras lång. Hur blev Sverige världsmästare i pop? I ”Det svenska popundret” får du följa med på en resa där du får möta entreprenörerna tillika låtskrivarna och artisterna bakom några av Sveriges absolut största musikexporter. Dokumentären är en serie i 6 delar, fulla av nostalgi, misslyckanden, framgångar och ja – sammanträffanden. Allt grundat i noggrann research, exklusiva intervjuer och mängder av material från arkiven.

Här kan du se på dokumentärserien kostnadsfritt på SVT

2. 2040 – Framtidsfilmen

”En personlig och hoppfull film om en bättre framtid.” SVT Play

Damon Gameau – filmare – undersöker om en ljusare framtid överhuvudtaget är möjligt för klimatet, miljön och människorna. Vilken värld kommer våra barn att växa upp i? I denna australienska dokumentär från 2019, reser Damon jorden runt för att hitta de bästa och mest innovativa lösningarna på dagens och framtidens utmaningar. Hur skulle världen se ut om 20 år, om lösningarna tillämpades i stor skala?

Här kan du se på dokumentärserien kostnadsfritt på SVT

Vinjettbild för SVT-dokumentären "Det svenska spelundret"
Bild: Svt

3. Det svenska spelundret

”Svenska dataspel – från Minecraft till Battlefield – älskas över hela världen. Men vilka är egentligen människorna bakom dessa otroliga framgångar?” SVT Play

I den här serien får du möta några av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer och kreatörer, som berättar om hemmabygget som blev ett miljardimperium, framtidens spel och mycket mer.

Här kan du se på dokumentärserien kostnadsfritt på SVT

4. Dröm AB

”En serie om tre entreprenörers och nyblivna egenföretagares kamp för att förverkliga sina yrkesdrömmar: rörmontören Jussi, ingenjören Toni, som bygger hus i enbart naturmaterial, och Anna-Mari, som har startat ett designföretag.” SVT Play

Här kan du se på dokumentärserien kostnadsfritt på SVT

5. Tänk om

”Tänk om något som är självklart för oss skulle vara helt annorlunda. Vad skulle hända då?” SVT Play

Tänk om jordens alla träd eller hela jordens befolkning försvann? Tänk om alla länder blev en enda nation? Tänk om världens alla rikedomar delades lika? Eller tänk om Thomas Edison aldrig hade funnits. Häng med på en resa där vi ställer oss den hisnande frågan: Tänk om?

Här kan du se på dokumentärserien kostnadsfritt på SVT

draknastet
Bild: Svt

6. Draknästet

”Entreprenörer från hela Sverige presenterar sin affärsidé och söker investering inför en grupp investerare och riskkapitalister – Drakarna.” SVT Play

3D-printade hästskor, ätbara skedar, automatiska bevattningssystem och mensskyddsautomat. Det här är en realityserie som är fullkomligt fullproppad av innovativa, kreativa och galna idéer. Men vilken affärsidé vinner storinvesterarnas AKA ”Drakarnas” hjärta? Visste du förresten att en av Science Parks entreprenörer – Åsa Juneström – deltog i årets säsong?

Här kan du se på dokumentärserien kostnadsfritt på SVT

7.    FYRE – the greatest party that never happened

FYRE var festivalen som hela den amerikanska kändisvärldens pratade om och på sociala medier fullständigt kokade förväntningarna inför festivalen som spåddes eller ja, i alla fall marknadsfördes, som historiens mest exceptionella. Spoiler alert! Festivalen blev minst sagt exceptionell – men inte i positiv bemärkelse. Du kanske minns att vi i början av detta blogginlägg berättade att vi bland annat skulle tipsa om dokumentärer som speglar helt galna sidor av entreprenörskap? Yes, det var gänget bakom FYRE-festivalen vi syftade på.

”Fyre-festivalen marknadsfördes som en lyxig musikupplevelse på en exklusiv privat ö, men i händerna på en kaxig entreprenör blev tillställningen ett fullständigt fiasko!” Netflix

Här kan du se dokumentären på Netflix (konto krävs)

8.    Omöjlig ingenjörskonst

”Se de häpnadsväckande lösningar dagens ingenjörskonst kan skapa – och pinonjärernas uppfinningar som har lagt grunden för dagens avancerade teknik.” SVT Play

Om du kör på världens högsta bro, Millaubron i södra Frankrike, befinner du dig lika långt från marken som på toppen av en skyskrapa. Att denna bro ofta är hårt utsatt för stormar, kan vi kanske utelämna för dig som tycker att det där med höjder inte är någon hit. Men hur är det egentligen ens möjligt att bygga en bro som bokstavligt talat ligger högt ovan molnen? I dokumentärserien ”Omöjlig ingenjörskonst” får du ta del av historien bakom en mängd olika fenomen, historiska händelser och byggnader som alla går under en gemensam nämnare – nämligen frågan: ”Hur tusan är det möjligt!?”.

Här kan du se på dokumentärserien kostnadsfritt på SVT 

Hand som häller upp mörk sås från en liten skål till en stor tallrik.

9.    Chef’s table

I denna kulinariska dokumentärserie snackar vi entreprenörskap och innovation på hög nivå. Som namnet kanske avslöjar är det restaurangvärlden och kockarna bakom några av världens mest unika restauranger och mathak som porträtteras. Låt dig inspireras av drivna smakentreprenörer som med sina framgångsberättelser utgör själva definitionen av att följa sin dröm. Och när du ändå är igång – varför inte passa på att snappa upp en riktigt läcker middagsmeny att briljera med i köket?

Här kan du se dokumentären på Netflix (konto krävs)

Bonus med underhållningstema:

För dig som är ute efter något riktigt lättsamt att titta på avslutar vi denna lista med två svenska underhållningsserier: ”Jakten på storsäljaren” (spin off på svenska reality-serien Ullared) och TV4:as ”Uppfinnarna”. Två tävlingar i… fiffighet, kan vi säga, där hela Svenska folket välkomnas att bidra och tävla med sina idéer.

Här kan du se ”Jakten på storsäljaren” på Dplay
Här kan du se ”Uppfinnarna” kostnadsfritt på TV4

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!