5 tips för kreatören – så kickar du igång hjärnan vid idétorka

Kreativitet

Längst in i garderoben hittade jag den. Dammig och bortglömd i en svart låda. Boken var inte öppnad på flera år. Sidan 118 fångar mitt intresse: ”att lura hjärnan vid idétorka”. Jag återvänder till den retligt blinkande markören i det tomma word-dokumentet med återfunnen kreativitet.

I min roll som marknadskoordinator skriver jag mycket texter. För olika kanaler, målgrupper och budskap. Och när jag funderar över bland det värsta som kan drabba min arbetsdag – ja, då är faktiskt en sådan där fullständig idétorka en av dem. Men – det finns metoder för att råda bot på dessa eländiga tillfällen. Är du kreatör, entreprenör, eller bara en person vars idéspruta ibland bestämmer sig för att lägga av?

Här är tre metoder som jag tar med mig från boken Effektiv Visuell Kommunikation, skriven av Bo Bergström👇

Associationsmetoden

Här gäller det att släppa på begränsningarna och välkomna alla idéer. Även de som är riktigt dåliga. Allt ska klottras ner i ett anteckningsblock eller smackas upp på en post-it lapp. Låt fantasin leda vägen och våga tänja på gränserna. Målet är att ett flertal blixtsnabba idéer ska leda fram till guldidén.

Psst. I denna övning är det dessutom viktigt att även spara på de idéer som inte används i slutresultatet. Vem vet, kanske kan den idén bli guld i ett annat sammanhang?

Motsatsmetoden

Denna metod går ut på att tänka på problem och möjligheter ur ett annat perspektiv. Arbeta med kontraster och växla fokus för att jobba fram ny kreativitet. Vad händer om du börjar din text från slutet? Vad händer om du helt byter ut texten mot bilder? Bo Bergström skriver såhär:

”Om en butiksägare har problem med kundtillströmningen och vill locka fler kunder så innebär ju motsatsen att kunden inte ska kunna hitta till butiken. Vad är då lösningen på detta omvända problem? Släck alla lampor på parkeringen. Lösningen på det riktiga problemet? Att bättra på belysningen”   

Vanans makt

Vid det här laget har du säkert förstått att det inte går att framkalla idésprutan genom att göra så som du alltid har gjort. Vanans makt är enorm, och för att komma ur den behöver du förändring – och göra någonting annorlunda mot vad du brukar göra. För min egen del spelar miljön runtomkring stor roll. Så vid total idétorka arbetar jag från en ny plats, byter genre på spellistan på Spotify, drar fram de riktigt gamla böckerna ur garderoben eller väljer en ny stig på löparrundan. Helt enkelt: jag ändrar vanans makt för att upptäcka något nytt.

Här är 2 grymma övningar för att få igång kreativiteten

✏️ Skriv-så-pennan-glöder-metoden

En form av släkting till associationsmetoden, dock lite annorlunda utformad. Den går ut på att få bort din inre censur genom att:

  1. Ta fram penna och papper.
  2. Sätt en timer på 3 minuter.
  3. Börja skriva ner ord och meningar på pappret – och sluta inte skriv förrän klockan ringer! Bara rafsa ner ord till en enda lång osammanhängande text. Du kan skriva om en idé du funderat på ett tag, en scen som utspelat sig under dagen, beskriv din målgrupp i detalj, eller gör en detaljerad miljöbeskrivning av rummet du sitter i där du får med varje sinne. Bara skriv – och vet du inte vad du ska skriva så skriver du det. Detta är en rolig övning som tvingar dig att brainstorma och bli ruskigt kreativ.

💡 Hur många-idéer-kan-du-komma-på-metoden

Leta upp ett föremål, exempelvis en strumpa. Därefter letar du upp ett gäng kollegor eller vänner. Övningen går ut på att tillsammans komma på så många användningsområden som möjligt för denna strumpa. Kan den helt plötsligt bli ett armband, mobilhållare och kaffemuggskydd? Var för sig skriver ni ner alla idéer ni kan komma på, och därefter skriver ni upp dem på en lång lista. En grym kreativitetsövning som verkligen får fart på nytänkandet!

kollegor i mötesmiljö med postitlapp i handen

Häng på Science Park community – en mötesplats för alla typer människor och idéer!

Den bästa metoden för att kicka igång sin idéspruta, ja det måste kanske ändå vara att omge sig med kreativa människor. Science Park community är en sådan plats; där möts personer med olika bakgrund för att inspireras, utbyta kunskap, växa och dela idéer. Häng med direkt i FB-gruppen Friends of Science Park, eller följ oss digitalt!

Vi ses där!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!