9 tips: Dokumentärer, serier och filmer om entreprenörskap

På Science Park erbjöd vi under 2019 över 200 (!) föreläsningar, workshops, after works och kurser runt om i Jönköpings län. Företagsekonomi, artificiell intelligens, hur du går från idé till företagsstart, programmering, e-handel, marknadsföring, hållbarhet och riskkapital är bara några av de ämnen som vi grottat ned oss i under årets gång.

Ja, det bästa vi på Science Park vet är att skapa tillfällen där människor får utvecklas, inspireras och motiveras att ta sin idé till nästa steg – hur stor eller liten den än må vara. Att skapa sammanhang där människor och idéer får mötas. Men vet du vad? Nu ska vi faktiskt göra någonting helt annat. Nu ska vi nämligen dela med oss av 9 tips som berör en aktivitet du faktiskt kan göra helt utan sällskap. Kanske iförd pyjamas och förslagsvis i soffan med en skål popcorn nära till hands.

Här följer 9dokumentärer, serier och filmer som speglar både inspirerande, historiska, banbrytande och helt och hållet galna sidor av entreprenörskap. Storskaligt och småskaligt om kreativitet, innovation och att följa sina drömmar.

LP-skiva med texten "Det svenska popundret" på
Bild: Svt

1.    Det Svenska popundret

 ”Det här är historien om hur ett litet land I norr blev världsmästare i popmusik. Från folkparker till fullsatta arenor, från blockflöjt till rena låtskrivarskolor, från ABBA till Avicii och allt som ryms däremellan. Vilket är hur mycket som helst.”  SVT Play

Robyn, Björn Skifs, ABBA, Back Street Boys, Five, Justin Bieber, Ariana Grande och Celine Dion. Ja, listan kan göras lång. Hur blev Sverige världsmästare i pop? I ”Det svenska popundret” får du följa med på en resa där du får möta entreprenörerna tillika låtskrivarna och artisterna bakom några av Sveriges absolut största musikexporter. Dokumentären är en serie i 6 delar, fulla av nostalgi, misslyckanden, framgångar och ja – sammanträffanden. Allt grundat i noggrann research, exklusiva intervjuer och mängder av material från arkiven.

Här kan du se på dokumentärserien kostnadsfritt på SVT

2.    Entreprenörerna

“Genom kvinnornas berättelser ser vi Sveriges historia ur ett nytt perspektiv.”  UR skola

Möt några av Sveriges mest betydelsefulla entreprenörer – som ingen längre minns. Varför? De var kvinnor. Vilka var förutsättningarna för kvinnligt entreprenörskap på 1800-talet och tidigt 1900-tal? Lever samma utmaningar och problematiken kvar än idag? I denna miniserie bestående av arkivbilder, expertintervjuer, nutida reportage och teatrala rekonstruktioner får du bland annat träffa:

  • Sofia Gumaelius: Pionjär inom rösträttsfrågan som drev egen annonsbyrå på 1800-talet.
  • Wilhelmina Skogh: Hotelldirektören som tog sig till branschens topp, i en tid då kvinnor inte släpptes in i maktens innersta rum.
  • Hanna Lindmark: Pigan och hushållerskan som blev en av det tidiga 1900-talets största entreprenörer när hon skapade en affärsidé av sina yrkesfärdigheter och grundade Margaretaskolorna – ett koncept där unga kvinnor i kombination med att laga mat fick lära sig att bedriva restaurang- och serviceverksamhet.

Här kan du se på dokumentärserien kostnadsfritt hos UR 

3.    The Creative Brain

I ”The Creative Brain” får du följa med hjärnforskaren och författaren David Eagleman i möten med människor som arbetar och verkar inom det kreativa spektrumet. Hur ser den kreativa processen ut och vad händer egentligen i våra hjärnor när vi skapar? I dokumentären intervjuas framstående artister, musiker, skådespelare, forskare, arkitekter och producenter som gläntar på dörren in till deras huvuden.

Här kan du se dokumentären på Netflix (konto krävs)

Två killar tar en selfie framför ett jetflygplan

Bild: Netflix (Skärmdump)

4.    FYRE – the greatest party that never happened

FYRE var festivalen som hela den amerikanska kändisvärldens pratade om och på sociala medier fullständigt kokade förväntningarna inför festivalen som spåddes eller ja, i alla fall marknadsfördes, som historiens mest exceptionella. Spoiler alert! Festivalen blev minst sagt exceptionell – men inte i positiv bemärkelse. Du kanske minns att vi i början av detta blogginlägg berättade att vi bland annat skulle tipsa om dokumentärer som speglar helt galna sidor av entreprenörskap? Yes, det var gänget bakom FYRE-festivalen vi syftade på.

”Fyre-festivalen marknadsfördes som en lyxig musikupplevelse på en exklusiv privat ö, men i händerna på en kaxig entreprenör blev tillställningen ett fullständigt fiasko!” Netflix

Här kan du se dokumentären på Netflix (konto krävs)

5.    The Social Network

Det här är berättelsen – i spelfilmsformat –  om ett litet socialt nätverk som först såg dagens ljus i ett korridorsrum på Harvard University, men som idag växt till en global social plattform med över 2 miljarder användare (i månaden!). Med risk för att konstatera det självklara: det handlar såklart om Facebook – eller kanske snarare människorna, intrigerna och relationerna bakom stjärnskottet Facebook.

Här kan du köpa eller hyra filmen online 

6.    Omöjlig ingenjörskonst

”Se de häpnadsväckande lösningar dagens ingenjörskonst kan skapa – och pinonjärernas uppfinningar som har lagt grunden för dagens avancerade teknik.” SVT Play

Om du kör på världens högsta bro, Millaubron i södra Frankrike, befinner du dig lika långt från marken som på toppen av en skyskrapa. Att denna bro ofta är hårt utsatt för stormar, kan vi kanske utelämna för dig som tycker att det där med höjder inte är någon hit. Men hur är det egentligen ens möjligt att bygga en bro som bokstavligt talat ligger högt ovan molnen? I dokumentärserien ”Omöjlig ingenjörskonst” får du ta del av historien bakom en mängd olika fenomen, historiska händelser och byggnader som alla går under en gemensam nämnare – nämligen frågan: ”Hur tusan är det möjligt!?”.

Här kan du se på dokumentärserien kostnadsfritt på SVT 

Hand som häller upp mörk sås från en liten skål till en stor tallrik.

7.    Chef’s table

I denna kulinariska dokumentärserie snackar vi entreprenörskap och innovation på hög nivå. Som namnet kanske avslöjar är det restaurangvärlden och kockarna bakom några av världens mest unika restauranger och mathak som porträtteras. Låt dig inspireras av drivna smakentreprenörer som med sina framgångsberättelser utgör själva definitionen av att följa sin dröm. Och när du ändå är igång – varför inte passa på att snappa upp en riktigt läcker middagsmeny att briljera med i köket?

Här kan du se dokumentären på Netflix (konto krävs)

8.    Money for nothing

“Med hjälp av formgivare och hantverkare räddar entreprenören Sara Moore föremål på väg till soptippen och förvandlar dem till värdefulla och unika objekt.” Netflix

”Money for Nothing” är en serie som utmanar kreativiteten och våra föreställningar om vad som egentligen är skräp. Tillsammans med framstående designers och hantverkare tas vi med in i en värld där möjligheterna och potentialen i det som annars ses som obrukbart plötsligt blir oändliga.

Här kan du se dokumentären på Netflix (konto krävs)

9. Två bonustips med underhållningstema:

För dig som är ute efter något riktigt lättsamt att titta på avslutar vi denna lista med två svenska underhållningsserier: ”Jakten på storsäljaren” (spin off på svenska reality-serien Ullared) och TV4:as ”Uppfinnarna”. Två tävlingar i… fiffighet, kan vi säga, där hela Svenska folket välkomnas att bidra och tävla med sina idéer.

Här kan du se ”Jakten på storsäljaren” på Dplay
Här kan du se ”Uppfinnarna” kostnadsfritt på TV4

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta till siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.
Jag förstår