10 tips för att lyckas som entreprenör

Tips, Utveckla företag

Visst är vi många som drömt om att bli den där lyckade entreprenören. Som under många år känt ett kall och drivits av att göra drömmen till verklighet. Men vad är det egentligen som behövs för att du ska lyckas med ditt företag? Och hur ska du gå till väga för att nå dina mål och visioner?

I min roll som affärsutvecklare träffar jag dagligen många spännande och intressanta människor. Jönköpings län har många duktiga entreprenörer och företagare och på Science Park har jag chansen att träffa flera av dem. En av dessa är Glenn Wilander, VD på Qtech Group, som under 2018 blev utsett till ett av Sveriges superföretag av Veckans Affärer och Bisnode.

Det Anderstorpsbaserade försäljningsbolaget Qtech Group är fortfarande ett väldigt ungt företag, men har genom sitt otroliga driv, sin smarthet och sitt engagemang lyckats väldigt väl under sina sex första år. Jag har fått chansen att ta pulsen på Glenn och här delar han med sig av sina 10 bästa tips inom entreprenörskap och företagande.

1. Engagemang – gilla det du gör!

Du måste vara engagerad i det du gör och verkligen brinna för det. Du bör till och med kunna säga att du älskar det du gör.

2. Driv och fokus

Du måste våga vara framåt som person och ta nya kontakter, vara fokuserad på det mål du arbetar mot och vara väldigt noggrann. Lämna inget åt slumpen.

3. Var ekonomisk

Se alltid till att vara klok i vad du lägger pengarna på. Var noggrann och ta reda på hur du ska använda pengarna på rätt sätt. Slösa inte pengar på fel saker. Det kostar mycket att lyckas – förmodligen mer än du tror.

4. Ge inte upp!

För att lyckas som entreprenör och företagare behöver du vara envis. Med envishet kommer du långt och är du tillräckligt envis kan du lyckas med allt.

5. Tänk utanför boxen – var innovativ

Våga fundera och tänka annorlunda, det gör att du får ett försprång gentemot dina konkurrenter. Ställ dig själv frågan: hur kan jag göra denna affären ännu bättre för kunden, även om hen redan är nöjd? Tänk större – och lite annorlunda.

6. Lyssna på dina kunder och på andra som har lyckats

Ett av de viktigaste redskapen du har är dina öron. Se till att lyssna in vad det är kunden efterfrågar. Vad är kundens utmaningar? Våga också prata med andra företagare som har lyckats. Vad var det de gjorde som var bra? Som fick dem dit de är i dag?

7. Tro på dig själv och på din idé

Om du tror på din idé och dig själv – att du kommer lyckas – så lyckas du. Här måste du vara lite egoistisk och självgod i ditt tänk – och verkligen tro på dig själv. Motgångar får alla men de stärker en och föder framgångar.

8. Var snabb och effektiv

I dag förväntar sig alla en snabbhet och det måste du kunna hantera som person. Tempot är högt så se till att ditt fokus ligger på att ha en hög och effektiv servicegrad.

9. Var anpassningsbar och smidig

Det är viktigt att du under resans gång kan se vad som behöver förändras och att du vågar ta beslut som du kanske inte tänkt från början. Marknaden förändras hela tiden och du behöver hänga med. I dag uppskattas smidighet på ett annat sätt än förr. Har du förmågan att ta snabba beslut kommer du därför ha lättare att lyckas.

10. Se möjligheter

Kan du som person se möjligheter istället för motgångar så finns det inga hinder som blir svåra. Det kommer att finnas utmaningar längs din väg men om du kan se möjligheter att komma runt eller över dem för att gå vidare kan du komma långt. När det kommer till företagande och entreprenörskap är det viktigt att du inte begränsar dig själv, utan alltid blickar framåt.

Stort lycka till med ditt företagande. Kom ihåg att ”the sky is the limit” – inte du!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!