Social samverkan förhindrar brott

Har du en framgångsrik karriär som inbrottstjuv? Då är det dags att byta jobb. I vår lanseras Tuva – ny app som förhindrar brott genom social samverkan.

Med sociala mediers hjälp kan människor göra gemensam sak och finansiera projekt som man brinner för. Det började med crowdfunding och i dag är företagsidéerna som bygger på social samverkan många.

– Vi säljer och köper saker på Blocket och vi umgås på Facebook. Men det är användarnyttan som avgör framgången. En riktigt bra företagsidé måste tillföra något nytt, konstaterar Calle Andersson som är affärsutvecklare på Science Park.

– Det fina med Emils idé är att han har hittat den där vita fläcken på kartan. Med Tuva har han knutit ihop flera lösa trådar och adderat ny funktionalitet som ger användaren nya värden.

Fler informationskanaler

Tuva Sweden handlar i grund och botten om samverkan, förklarar Emil Karlsson.

– Under 2013 anmäldes 21 000 inbrott. Fem procent av dem klarades upp. Min tanke bygger på att vi tillsammans kan förbättra den statistiken.

Idén att använda sociala medier för samverkan är inte ny. Idag finns det otaliga Facebook-grupper där man kan informera varandra om misstänkta aktiviteter.

– Men Facebook är begränsat, eftersom det finns en fördröjning mellan när informationen läggs ut och du själv går in och tar del av den. Tuva-appen talar direkt om när det inträffar något som berör just dig. Appen kommer också att integrera gemenskapens information med polisens feed – och det är helt nytt. Det kommer även att bli möjligt att addera ytterligare funktioner.

Full drift till semestern

Emil, som är relativt nykläckt affärsjurist från Internationella Handelshögskolan i Jönköping, vände sig ursprungligen till Science Park för att få hjälp med att utveckla sin verksamhet som säkerhetskonsult. I samtalen med Calle Andersson fick affärsmodellen dock en annan riktning och idén om Tuva föddes.
Emils bakgrund som affärsjurist märks. Han har noga beaktat de juridiska konsekvenserna. Appens funktioner är styrda så att det inte ska finnas utrymme för rasistiska kommentarer eller personliga påhopp.

– Det här är en levande tjänst som vi bygger tillsammans. Något som man måste vara väldigt ödmjuk inför.

I vår är det dags för lansering, och tanken är att appen ska finnas i var mans smartphone lagom till semestern.

– Marknadsföringen är jätteviktig och här kommer Science Parks kompetens att tillföra mycket. En företagsidé som bygger på samverkan kräver att man når många!

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta till siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.
Jag förstår